TÜRKİYE'NİN HAKKI YENİYOR
Demokrasi ve insan haklarını sürekli gündeme getiren ama Türkiye'de bu değerleri ayaklar altına alan darbecileri görmezden gelen Batı'nın Yunanistan'ın karırına sessiz kaldı. Yunanistan'ın siyasi bir karar aldığını söyleyen Prof. Fendoğlu, "Uluslararası hukuk tamamiyle Türkiye'yi destekliyor. Verilen karar uluslararası hukuka aykırı, savunulamaz. Çok açık olarak şiddetin uygulandığı bir darbe girişimi hiçbir şekilde haklı görülemez." diye konuştu.
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
15 Temmuz Darbe Girişimi'nin başarısız olmassıylaYunanistan'a kaçan 8 FETÖ'cü hakkında karar veren Yunan Danıştayı bu kişilerin ilhak hakkı olduğuna karar verdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Böylece Yunanistan'ın darbecileri koruyan ve onları kollayan bir ülke olduğu, uluslararası toplum nezdinde tescil edilmişitir. Türk milletinin vicdanını deriden yaralayan bu kararı şiddetle kınıyoruz." denildi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Uluslararası Hukuk Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu kararın hukuki değil siyasi olduğunu söyleyerek, "uluslararası hukuk Türkiye'nin haklılığını tescil ediyor" dedi. FETÖ HAKKINDA ŞÜPHE YOK
Prof. Fendoğlu, FETÖ'nün uluslararası bir proje olduğunu ve bunun nereden beslendiğini, ne amaçla kurulduğunu artık herkesin bildiğini belirterek "FETÖ'nün arkasında 15 Temmuz'un arkasındaki ruh ve düşünce yer alıyor" ifiadelirin kullandı. Fendoğlu, Yunan Danıştayı'nın aldığı kararı eleştirerek şu şekilde konuştu: "Buradaki hukukun üzerine siyaset gölgesi düşmüştür. Siyaset öncelenmiş, hukuk geride bırakılmıştır. FETÖ'nün terör örgütü olduğu oraya çıktı. Meclisi bombalıyor, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bombalıyor, vatandaşların üzerine tank sürüyor. FETÖ'nün terör örgütü olduğu çok açık. Türkiye'de mahkemeler karar verdi. FETÖ elebaşı Amerika'dan istendi. Zaten FETÖ'nün gelişi siyaseten belliydi ama artık hukuken de hiçbir şüphe yok."
ULUSLARAARASI HUKUK TÜRKİYE'NİN YANINDA
Avrupa'nın FETÖ üyelerini insan haklarına dayandırarak savunmasını da eleştiren Fendoğlu şu ifadeleri kullandı: "Şiddetin olduğu yerde insan hakları olmaz. Dolayısıyla kesin olarak bir şiddet olayı var burada. Şiddet içerikli bir darbe girişiminde bulunma. İfade özgürlüğü gibi bir durumdan çok daha fazlası gerçekleşti. Tamamiyle bir darbe girişimi söz konusu. Batılıların kendi değerlerine göre darbeler demokrasilerin en büyük tehditleridir. Demokrasinin savunucusu Batı'nın demokrasiyi darbe ile yok etmeye çalışan bir örgüte sahip çıkması kendisi ile yaşadığı büyük çelişkiyi ortaya koymaktadır. Uluslararası söylemde darbe teşebbüsü çok önemli bir suç. Böyle bir hareketin içerisinde olan kişilerin bu girişimleri ifade hürriyeti noktasında değerlendirilemez. Üstelik bir de komşuluk hukuku var arada. Aynı durum Yunanistan'da olsaydı ve oradaki darbeciler Türkiye'ye kaçsaydı, Türkiye bunları kesinlikle iade ederdi. Çünkü uluslararası hukuk çok açık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kriterleri, Amerika Federal Yüksek Mahkemesi şiddete yönelik eylmeleri reddediyor. Uluslararası hukuk tamamiyle Türkiye'yi destekliyor. Verilen karar uluslararası hukuka aykırı, savunulamaz. Çok açık olarak şiddetin uygulandığı bir darbe girişimi hiçbir şekilde haklı görülemez."