HABER: ÖZLEM DOĞAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL mevduatıyla ilgili açıklamasının ardından dolarda hızlı bir düşüş yaşandı. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonrası yükselişe geçen Dolar 18,43'ü görmüştü. 2021’in son kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kurdaki dalgalanmaları durdurmak için alınacak tedbirleri açıkladı. Cumhurbaşkanının "Hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Türk lirası mevduat geliri kur altında kalırsa aradaki fark ödenecek" sözlerinin ardından doların 13 TL’ye kadar gerilerken Nureddin Nebati de yeni ekonomi planını açıkladı. Dövizdeki düşüşü ve yeni ekonomi paketinin etkilerini Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak Milat’a değerlendirdi.
Artış spekülasyona dayalı
Yeni ekonomi politikasına değinen Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, “Döviz kurunda umulmayan ve reel gerekçesi olmayan artışı düzenlemek, devamında tasarrufları teşvik ederek bankacılık sistemi üzerinden üretime, istihdama ve ihracat yönelik teşvik edecek kapsamlı bir paket ilan edildi. Genel beklentileri karşılayan, bu anlamda kurdaki istikrar üzerinden ihracatı artırmaya yönelik önemli tedbirler alındığını söyleyebilirim. Son birkaç haftadır görülen kur artışının reel bir dayanağı yoktu. Tamamen spekülasyona dayalı ve kısa sürede aşırı kazanç elde etmek isteyen bazı çevrelerin yönlendirmesiyle oldu. Döviz arzı talebinde özellikle cari fazla verdiğimiz bu aylarda bir neden söz konusu değil. Kurların yükseleceğine ilişkin genel bir kanaat yaygınlaşınca satın almak isteyenler söz konusu olunca fiyatlarda hızlı bir artış oldu” dedi.
Enflasyonu baskılayacak bir sonuç
Her ülkenin kendi parasıyla ticaret yapmak isteyeceğine ve bu durumun egemenliğin simgesi olduğuna dikkat çeken Yumuşak sözlerini şöyle noktaladı: “Yeni ekonomi politikasının gereği kurdaki artış nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları gidermek üzere kur garantili Türk lirası hesaplarına uygulanmaya başlanması ve bireysel emeklilik sistemine yönelik devlet desteği artışı, ihracatçılara yönelik kur garantisi verilmesi, ilave gelecek bazı tedbirler; özellikle yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması, tasarrufa teşvik eden ve üretime ihtidam üzerinde olumlu etki beklenen tedbirler zinciri uygulandı. Hem finansal piyasalar hem de enflasyon üzerindeki etkileri farklı zamanlarda ortaya çıkacaktır. Benim kişisel kanaatim; enflasyonu baskılayıcı bir sonuç ortaya çıkacağını düşünüyorum.”
2023’te de oyum Erdoğan’a
Melek Tunoğlu (Esnaf): “Ne ben ne akrabalarım ülkemizin şu zor günlerinde kar etmek için on dolar bile dolar almadık. Market fiyatları hepimizi çok zora soktu fakat Cumhurbaşkanımızın hepsine çözüm bulacağını bildiğimiz için düzlüğe çıkacağımız günü bekliyorduk. Dün dövizin tepetaklak olmasıyla Cumhurbaşkanımıza olan güvenimizde yanılmadığımızı gördüm. Bir esnaf olarak çok daha iyi günler göreceğimizi düşünüyorum. 2023’te de oyum Cumhurbaşkanımıza.”
Cumhurbaşkanımıza inancım tam
Fatma Tokpınar (Ev Hanımı): “Cumhurbaşkanımızın bir sözüyle döviz çakıldı, altın düştü. Ülkemizi sıkıştırmak isteyenlere bu bir ders olsun. Benim yaşım 70’e yaklaşıyor. Eskiden Türkiye’de emekli, asgari ücretli sürünürdü. Ülkeye bir çivi çakmazlardı, üstelik soyup soğana çevirirlerdi üstüne de döviz fırlardı, millet daha da fakirleşirdi. Zaten alım gücümüz yoktu. Şu an eşimden emekli maaşım var, çok şükür geçinebiliyorum. Eğer iktidarda CHP olsaydı sürünürdüm. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun, ona inancım tam. Bir zamanlar vatandaşın kuru ekmeğine bile göz dikmiş CHP’nin sözüyle Recep Tayyip Erdoğan’dan vazgeçmeyiz.”