PKK ile Esed anlaşamadı! Birbirlerine girdiler

Rusya'nın ara buluculuğunda terör örgütü PKK ile Beşşar Esed rejimi arasında yürütülen müzakereler sonuçsuz kaldı. Taraflar arasındaki uzlaşı arayışları Haseke ilinde gerginliğe dönüştü.

Suriye'de Rusya'nın ara buluculuğunda terör örgütü YPG/PKK ile Beşşar Esed rejimi arasında yürütülen müzakereler, ihtilaflardan dolayı sonuçsuz kalırken taraflar arasındaki uzlaşı arayışları Haseke ilinde gerginliğe dönüştü.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre YPG/PKK'lı teröristler, 15 Kasım Pazartesi günü akşam saatlerinde Haseke'de yer alan Kamışlı Havalimanı'nda Rusya'nın ara buluculuğunda, rejim heyetiyle bir kez daha görüştü.

Toplantıda YPG/PKK elebaşları ile rejimin güvenlik birimleri yetkilileri ve bazı Rus komutanlar yer aldı.

Görüşmeler, Türk yetkililerin Suriye'de terör örgütlerine karşı gerektiğinde müdahale edilebileceği yönündeki açıklamalarının ardından ekim sonunda hız kazandı.

REJİMİN 6 TALEBİ

Esed rejiminin YPG/PKK'dan beklentisini özetleyebilecek 6 madde bulunuyor.

Terör örgütü işgalindeki alanlardan çıkarılan petrolün büyük bir kısmı.YPG/PKK ve paravan yapılanması SDG'nin tüm unsurlarının orduya katılması.Rejim güçlerinin ağır silahlarıyla YPG/PKK işgalindeki bölgelere girişine izin verilmesi.Söz konusu bölgelerde rejim bayrağının asılması.Devlet kurumlarının tekrar açılmasını.Örgütün işgal altında tuttuğu bölgelerin rejimin anayasasında belirtilen yerel yönetim kanunları uyarınca yönetilmesi.

YPG/PKK ÖZERKLİKTE ISRAR

Rusya'nın ara buluculuk yaptığı görüşmelerde devlet kurumlarının yeniden aktif hale getirilmesi şartını kabul eden YPG/PKK, rejimle petrolün ancak bir kısmını paylaşmaya yanaşıyor.

ABD destekli terör örgütü, silahlı unsurlarını dağıtmayı kabul etmezken idari özerklik talebini rejimin önüne koymaya devam ediyor.

Ancak görüşmeler, örgüt ile rejimin petrol gelirinin paylaşımı, silahlı unsurların durumu ve idari konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir sonuca varamadı.

BARIŞ ARAYIŞI GERGİNLİĞE DÖNÜŞTÜ

Uzlaşma görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından Suriye'nin kuzeydoğusunda örgüt işgalindeki Haseke ilinde taraflar arasında gerginlik yaşandı.

Rejim ordusundan bir albayın 3 unsuruyla öldürülmesinin ardından rejim, örgütü sorumlu tutarak 3 YPG/PKK mensubunu kaçırdı. Buna karşılık YPG/PKK da 5 rejim unsurunu alıkoydu.

Olayların ardından devreye giren Rusya, taraflar arasındaki gerginliği yatıştırmaya çalışıyor.