Yönetim koçluğu, iş dünyasının kilit rolleri için önemli bir ihtiyaç

Koçluk, yaşamın her alanında olduğu gibi iş hayatında da güçlü bir araç olarak konumlanıyor. İş yaşamındaki etkinliği, başarılı sonuçları ve sürdürülebilirliği ile öne çıkan yönetim koçluğu ise organizasyonlarda kilit rol oynayan üst düzey çalışanlar için önemli bir yatırım olarak nitelendiriliyor. Özellikle pandemi gibi olağan dışı süreçlerde iş dünyasının oyuncuları, gerek doğru adımlar atmada gerek işleyişi yeni gelişen koşullara adapte etmede gerekse çalışanların motivasyonlarını yükseltmede ciddi sorunlar yaşıyor. Bu noktada yönetim koçlarına başvurulurken, koçlar büyük bir sorumluluk altına giriyor. Yetkin yönetim koçlarının yetişmesi için üst düzey, birebir eğitimler veren MCC (Akredite Master Koç) Fatih Elibol yönetim koçluğu eğitimi için hangi adımların izlenmesi gerekiyor gibi temel sorulara dair merak edilenleri anlattı.

Yönetim koçluğu eğitimiyle unvanlı koçlar yetkinlik kazanıyor

Fatih Elibol, yönetim koçluğu eğitim programının detaylarını şöyle aktardı: “Yönetim koçluğu eğitim programının amacı, 20 saatlik eğitim süresi içinde, şirketlerde çalışan her kademedeki personelin tüm iş süreçlerini koçluk bakış açısı ile yapmalarını sağlamak, kurum vizyonuyla çalışanların iş vizyonunu ortak bir noktada buluşturmak, çalışanlara stratejik iş adımlarından hedefe ulaşmaya kadar ihtiyaçları olan tüm bilgiyi güçlü bir içerikle sunmaktır. Yönetim Koçluğu eğitimi ile yönetimin ve yönetim anlayışının ne olduğu, bireylerin günümüzde nasıl yönetilmek istediği, bir işletmenin nasıl yönetildiği, yönetim fonksiyonlarının neler olduğu ve yönetim kademeleri faaliyetlerinin hangi özelliklere sahip olmaları gerektiği öğretilir”

Birebir eğitimlerle koçluğun niteliğe odaklanıyor

Unvanlı koç ve unvanlı koç olma yolundaki adaylarına birebir yönetim koçluğu eğitimi veren Fatih Elibol, benimsediği ekolün neler vadettiğini de paylaştı. Elibol, “Yönetim Koçluğu için uygulanacak birçok metodoloji vardır ancak benim benimsediğim eğitim ekolü ile öğrenilecek beceri ve teknikler, yönetici koçu unvanı almaktan ziyade, kişiyi nitelikli bir yönetici koçu olarak eğitmeye odaklanıyor. Bu noktada eğer bir kurumda yönetici konumundaysanız, mesleki gelişim ve kariyer gelişimi açısından liderlik becerilerinizi geliştirmeniz veya çalışanlarınızın liderlik becerilerini güçlendirmeniz, çalışılması gereken alanları belirleyebilmeniz ve liderlik unsurlarına odaklanabilmeniz mümkün oluyor. Bu sayede yüksek enerjiye ve öz saygıya sahip, görevli oldukları iş ne olursa olsun içtenlikle, güvenle ve keyifle çalışan ekipler yaratabiliyorsunuz. Yani yönetim koçluğu eğitimi ile yönetim koçluğunda kendinizi güçlendirdikçe, edineceğiniz deneyimlerin kazançları ile ilerlemeniz ve kendi başarı yolculuğunuzun da önünü açacak yatırımlar yapmanızı destekliyoruz” dedi.

Yönetim koçluğu kurumların karlılığına etki ediyor

Yönetim koçluğunun kurumlara sağladığı faydaları ve gerektirdiği nitelikleri de aktaran Fatih Elibol, “Yönetim koçluğu, organizasyonlardaki kilit seviyelerde çalışan insanlara yapılan en önemli yatırım olmasının yanı sıra kurumlara ve kurumların karlılığına yüksek etki potansiyeli sunan bir araçtır. Etkili ve profesyonel yetkinlikte bir yönetim koçu, hedeflenen etkiyi yaratmak için gerekli olan değişiklikleri geliştirir, görev süresi boyunca nihai ölçülebilir başarı için yol gösterir. Kurumun beklentilerinden hareketle hedeflerine ulaşılmasında ve daha birçok alanda, aldığı eğitimlerle sahip olduğu bütünsel bir yaklaşım çerçevesinde fayda sağlar. İhtiyaçları belirlemede doğru sorular sormak, bir organizasyonun kültürünü anlamak, kurumların liderlik uygulamalarını keşfetmek ve kurum için koçluk planları sunmak, başarılı bir yönetim koçunun temel becerileridir” diye konuştu.

MCC Fatih Elibol kimdir?

Alanında uzman isimler arasında gösterilen Fatih Elibol yüksek öğrenimini New York Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladı. Harvard Üniversitesi'nde İşletme Master'ı yapan Fatih Elibol Oxford Üniversitesi'nde Psikoloji ve İnsan Gelişimi alanında Doktora Programına devam ediyor. Kariyerine 1996'da Trump Organizasyon'da başlayan Fatih Elibol 8 yıllık serüvenin ardından 2008'de buradan ayrıldı. Satış müdürü olarak çalıştığı esnada hipnotik satış ve öz programlama gibi uzmanlık alanlarında satış ve yönetim ekipleri için eğitimler oluşturdu. Başarısında Mr. Antony Robins, Dr. Philip Kotler, Mr. Brain Tracy ve Mr.Donald Trump'ın büyük pay sahibi olduğunu her fırsatta belirten Fatih Elibol'un kariyerinde 1996 yılında tanıştığı ICF'in kurucusu Thomas Leonard da büyük bir yere sahip. Koçluk mesleğiyle tanışmasının ardından farklı iş modelleri geliştirerek girişimlerde bulunmasının yanı sıra 5 farklı kıtada acentelik sistemi ile çalışan kendi gayrimenkul şirketini kurdu. Fatih Elibol bugün Avrupa Birliği ve İngiliz Parlementosu'nda yetkinliğini kanıtladığı konularla ilgili eğitimler veriyor. Birçok liderin yanı sıra şirket yöneticilerine de koçluk yapıyor.