Yine sabotaj

Oslo görüşmelerinin basına sızdırılması, MİT yetkililerinin ifadeye çağrılması, Paris'te örgütün üç üyesinin öldürülmesi, Amerikan Büyükelçiliğine yapılan saldırı son olarak İmralı zabıtlarının yayınlanması. Barış süreci iç ve dış odaklı derin yapılar tarafından sabotaja uğratılmak isteniyor. Geçen hafta Milat'a konuşan gazeteci Alper Görmüş, vesayet sisteminin bozulmasından rahatsız olan çevrelerin önümüzdeki süreçte sabotajlar yapabileceğine

FERHAT AÇIL

Türkiye'de büyük kamuoyu desteği ile başlatılan çözüm süreci sabotaja uğratılmaya çalışıyor. Oslo görüşmelerinin basına sızdırılmasıyla başlayan sabotaj girişimleri devam ediyor. İmralı zabıtlarının sızdırılması ise oynanan büyük oyunun göstergesi yorumlarına neden oluyor. Hükümet ve BDP kanadından yapılan açıklamaların ortak bir noktada buluşması bu yorumları doğruluyor. İki taraf da sürecin akamete uğratılmaya çalışıldığını belirtiyor.

Tutanakların gerçekle bir ilgisi yok

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, basına sızdırılan ve çözüm sürecindeki görüşmelere ait olduğu iddia edilen tutanakların gerçekle bir ilgisinin olmadığını açıkladı. Türk, "Tutanakların sızdırılmasını buradan öğrendik, bu tartışmaları spekülasyon olarak değerlendiriyoruz, araştıracağız, inceleyeceğiz. Tutanakların gerçekle bir ilgisi yok gibi görünüyor. Bunu araştıracağız" dedi.

Büyük bir aymazlık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan göre ise sabotörler işbaşında. Yalan-yanlış şekilde tutulan bazı notların veya değerlendirmelerin basınla paylaşılması ve çözüm sürecinin muhtevası olarak takdim edilmesinin çok büyük bir aymazlık olduğunu düşünen Akdoğan, Milliyet gazetesinin yayınladığı zabıtlar ile Öcalan'ın sunduğu metin arasında farklılıklar olabileceğine dikkat çekiliyor.

Yayınlanan metin yok hükmündedir

Basına yer alan metin yok hükmünde olduğu da dile getiren Akdoğan, "Böyle bir görüşme notunun basına sızdırılması, asıl Öcalan'ın sunduğu metni boşa düşürmekte ve anlamsızlaştırmaya çalışmaktadır. Süreç açısından yayınlanan metin tamamen keenlemyekün (yok hükmündedir)" değerlendirmesinde bulunuyor.

Açık sabotaj

"Öcalan'ın BDP'ye sunduğu taslak metin ise, devlet tarafından kabul edilmiş falan da değildir" diyen Akdoğan, "Hatta Öcalan bile bunun bir dayatma metni olmadığını söyleyerek Kandil ve BDP'nin görüşünü beklediğini vurguluyor. Hal böyle iken başka bir muhtevanın çözüm mutabakatı gibi sunulması son derece yanlıştır, açık bir sabotajdır" dedi.

Bedeli AK Parti öder

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, çözüm sürecine ilişkin, "Netice alınmadığında arzu edilmedik sonuçlar çıktığında bedeli ödeyecek kim? Bahçeli değil. Bedeli ödeyecek kim? Kılıçdaroğlu değil. Bedeli ödeyecek AK Parti. Biz bu kadar açık söylüyoruz" dedi.