Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Kırım sürgününü konu alan "1944" adlı şarkısıyla birinciliği elde eden Kırımlı Tatar sanatçı Jamala, kazandığı zafer ile yıllarca saklanan Kırım tarihinin herkes tarafından öğrenildiğini söyledi.
İsveç'ten Ukrayna'ya dönen Jamala'yı Borispol Havaalanı'nda yüzlerce hayranı çiçekler, Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları ile karşıladı.
Jamala, "Gelecek yıl yapılacak yarışmanın vatanımda, Kırım'da geçirilmesini isterdim. Şu anda Kırım işgal altında. Bir yılda işgalin kalkacağına emin değilim. Bunu inanmadığım için söylemiyorum ama bir yıl içinde bunu yapamayacağız" diye konuştu.
'Yıllarca saklanan tarihi herkes duydu'Eurovision'da kazandığı zaferin ne anlama geldiğini anlatan Jamala, şunları kaydetti:
"Yıllarca kimsenin duymak istemediği, saklanan tarihi herkes duydu. Kırım Tatar tarihini değişik sözlerle sürekli rezil ettiler. Fakat önemli olan onların gerçek olmamasıydı. Bu zafer, adaletin var olduğunu gösteriyor. Bu zaferi gerçekten hak ettik. Çünkü pek çok acılardan geçtik. Çok sık bu şarkının hüzünlü olması nedeniyle Eurovision için uygun olmadığını duydum. Avrupa yeteri kadar bu şarkı ile (Kırım'ın) ilhakı, savaşı, devrimi ve Ukrayna'daki diğer acıları duydu. Görüyorsunuz Avrupa bana oy verdi, beni anladı ve hissetti. Çünkü bu şarkı oldukça içten ve Ukrayna yüzde yüz bunu hak etti."
Bakanlar Kurulu tarafından kendisine Ukrayna halk sanatçılığı verilmesi hazırlığı konusunda da değerlendirmede bulunan Jamala, "Bu sadece bir kağıttır. Nasıl göründüğünü bile bilmiyorum. Benim için önemli olan sizin sevginizi hissetmek ve ben onu hissediyorum" dedi.