Binali Yıldırım "Kıbrıs Adası etrafındaki münhasır ekonomik bölge de dahil uluslararası sularda her türlü deniz altı kaynakların ortaya çıkarılmasında mutlaka ve mutlaka Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney'in anlaşması gerekiyor. Bu, bir kırılma noktasıdır. Bu konuda araştırma yapacak büyük petrol şirketleri ayağını denk almak mecburiyetindedir" diye konuştu.
CÜMLE ALEM BİLSİN...Yıldırımayrıca, "Doğu Akdeniz'de KKTC'nin menfaatlerine, ülkemizin çıkarlarına aykırı her türlü oldubittiye Türkiye anında karşılık verir, gereğini yapar. Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizden bir milim bile geri adım atmayacağımızı cümle alem bilmelidir" uyarısında da bulundu.
PTT TRADE'NİN TANITIMINI YAPTIİzmir'de temaslarda bulunan Meclis Başkanı Yıldırım, Ege Ekonomik 2018 Forumu'na katıldıktan sonra İzmir Ticaret Odası'na (İZTO) gitti. TBMM Başkanı Yıldırım, burada PTT'nin ihracat ve ithalatçıları tek çatı altında buluşturacağı, PTT TRade'nin (akıllı pazar yeri) tanıtım toplantısına katıldı.
GEMİ TRAFİK İZLEME MERKEZİ'Nİ AÇTIYıldırım, Bayraklı'daki Gemi Trafik Hizmetleri ve Trafik Gözetleme Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Törene Yıldırım'ın yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, milletvekilleri ile vatandaşlar katıldı. Yıldırım yerli ve milli vurgusu yaptığı konuşmasında denizde emniyetin önemine dikkat çekti. Yıldırım, şunları söyledi: "Denizde emniyet konusu ile ilgili ilk proje, boğazlardaki gemi trafik sistemidir. 2003 yılında göreve başladığımızda hayata geçmişti. Daha sonra yaşadığımız gelişmeleri göz önüne alıp 7 bin 780 kilometrelik bütün kıyı şeridimize genişletme kararı aldık. Diğer gemi trafiğinin en yoğun olduğu İzmir, İzmit ve Mersin'de bu istasyonların kuruluş çalışmaları başladı. Denizcilik küresel iş. Yerel kalarak denizcilikte başarılı olmamız imkansız. Uluslararası bütün mevzuata hakim olmamız lazım. Bu da yetmez, uluslararası sularda kara listeye girmeden gemilerimizin bayrak dalgalandırması lazım. Peki hal böyle miydi? 2003 yılında Türk gemileri kara listedeydi. Yani çıktığı ilk limanda tutuluyordu. Bu hem itibarımızı, hem de ticaretimizi olumsuz etkiliyordu. Çok yoğun çalışmalarla denizcilikte değişim yaptık. Vaktiyle Akdeniz'i Türk gölü haline getiren Barbaros Hayrettin Paşaların, Oruç Reislerin izinden giden bugünkü denizcilerimizde gurur duyuyorum."