Yetkisiz 13. Mahkeme'den 'paralel' tavır

Kapatılan İstanbul özel yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi, isyan bayrağı çekti, TBMM'den çıkan kanunları tanımadı. Hakim Hasan Hüseyin Özese kapısına gelenleri reddetti, hukuku kilitledi...

Yasayla kapatılan İstanbul "Özel Yetkili" 13. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM), Ergenekon davasısanıklarıyla ilgili karar vermeye kendilerinin yetkili olduğunu belirterek 33 kişinin tahliye taleplerini reddetti. Mahkeme, gerekçesinde sanıkların tutuklu değil AİHM ve Yargıtay Genel Kurulu kararına göre hükümlü statüsüne geçtiği için bu konuda yeniden bir karar verilmesinin mümkün olmadığına yer verdi.

"MECLİS'İN YETKİSİ YOK" DEDİ

İstanbul 13. ACM Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gerekçede ÖYM'lerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ve mahkemenin bu konu ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu açıkladı.

ÖZESE'NİN İDDİASINDA BAKANLIKTAN FLAŞ AÇIKLAMA

Adalet Bakanlığı, 6526 sayılı Kanunla kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıne ilişkin Kanun ile ilgili Anayasa Mahkemesine başvurma konusunda herhangi görev ve yetkisinin bulunmadığını bildirdi.

Bakanlık, 6526 sayılı Kanunla kaldırılan mahkemenin gerekçeli kararı belirtilen süre içinde yazmak dışında konuya ilişkin bir yetkisinden söz edilemeyeceğini kaydetti.

DOSYALARI DA VERMEDİ

Kendisini halen yetkili gören "Yetkisiz" İstanbul 13. ACM, tahliye taleplerini değerlendiren nöbetçi ağır ceza mahkemelerine dosya hakkında bilgi de vermedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise tahliye taleplerini değerlendiren nöbetçi mahkeme heyetlerine, UYAP'- tan Ergenekon dava dosyasına erişim hakkı tanıdı. Böylelikle 13, Ağır Ceza dışındaki nöbetçi mahkemelere başvuran sanıkların talepleri hakimlerce dosyalar yerine bilgisayarlar üzerinden dijital ortamda incelendi ve kararlar bu şekilde verildi.

PARALEL YARGI

Ergenekon Davası'nın bir numaralı savcısı Zekeriya Öz ve Ergenekon sanıklarını meclis kararına rağmen tahliye etmeyi reddeden hakim Hasan Hüseyin Özese yakın arkadaş olarak biliniyor.

YETKİ GASPI

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin TBMM kararını tanımaması büyük tepkilere yol açtı. İşte o görüşler:

BEKİR BOZDAĞ (ADALET BAKANI): Şu anda hukukumuzda özel yetkili herhangi bir ağır ceza mahkemesi bulunmamaktadır. Ortadan kaldırılmış bir mahkemenin sanki mahkeme görevine devam ediyormuş gibi koruma tedbirleri hakkında karar vermeleri bulunmaları mümkün değildir. Kanun buna izin vermiyor. HSYK'yı bu konuda göreve çağırıyorum.

İBRAHİM OKUR (HSYK 1'İNCİ DAİRE BAŞKANI): Yasa yürürlüğe girdikten sonra İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar alma yetkisi kalmamıştır. Mahkeme, 'Bizi ancak HSYK kurup kaldırabilir' diyor. HSYK, Meclis'in üstünde değildir. Yetki gaspında bulunulmuştur.

AHMET İYİMAYA (TBMM ADALET KOMİSYONU BAŞKANI): Mezardaki kişi nasıl konuşamazsa, ÖYM'lerde artık hukuk tarihinin mezarlığına gömülmüştür. Karar veremez.

HAKKI KÖYLÜ (TBMM ADALET KOMİSYONU BAŞKAN VEKİLİ): Mahkeme eğer 'Bizi Meclis kapatamaz, HSYK kapatır' diyorsa suç işlemiş olur. Yaptığı bütün işlemler hukuksuzdur.