Yetkililerden destek bekleniyor

Konya Mevlâna Müzesi’nde dolaplarda 500’ün üzerinde nadide Kur’an-ı Kerim’in ve 700’e yakın sultanların hat levhası ile. Etnografya Müzesi’nde de 2 binin üzerinde nadide halı dolaplarda bekliyor.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Konya turizmine ışık tutan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Birlik Vakfı’nda düzenlenen “Konya Kültür ve Turizmine Yönelik Yeni Yaklaşımlar” başlıklı konferansta, Konya turizminin gelişmesi için müze sayısı ile var olan kültür ve turizm değerlerinin kalitesinin artırılması gerektiği vurguladı. Medeniyetlerin oluşmasında taşıma ve aktarma görevi yapan şehirlerden birinin de Konya olduğunu dile getiren Yarar, Selçuklu’ya başkentlik yapan 10 bin yıllık şehir Konya’da yeter sayıda müze bulunmamasının turizm için önemli bir kayıp olduğunu kaydetti.

Kültür Havzası önemli

Yarar, Konya’nın müze bakımından çok fakir olduğunu buna rağmen Mevlâna Müzesi’nde dolaplarda bekleyen 500’ün üzerinde nadide Kur’an-ı Kerim’in ve 700’e yakın sultanların hat levhasının bulunduğunu belirterek, “Konya halı diyarı. Etnografya Müzesi’nde de 2 binin üzerinde halı dolaplarda bekliyor. Bunları dolaplarda bekletmek yerine Kur’an, Hat ve halı Müzesi açmak istiyoruz. Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nu halı müzesi yapmak istiyoruz” dedi.

Yetkililerden destek bekleniyor

“Bu müzeler ile kültür ve turizm varlıklarımızın yanı sıra var olan varlıklarımızın da kalitesini artırmalıyız” diyen Yarar, “Çünkü turisti konaklatmak için sunacağınız ürünün kalitesi önemli. Konya’ya turizmle gelecek katma değeri artırmak için ürünümüzü geliştirmek lazım. Örneğin 10 bin yıllık Çatalhöyük’te konaklama, ulaşım gibi önemli eksikler var. Yani var olanın da eksiklerini gidermemiz, kaliteyi artırmamız lazım. Bunları yapmak istiyoruz ve destek bekliyoruz. Konya’nın turizmini kültüründen ayırt etmenin mümkün değil. Konya’da birçok kurum çalışma yapıyor. Bu çalışmalar birlikte yapılsını istiyoruz.