Geçen yıl ağustos ayında Esed rejiminden ayrılarak muhaliflere katılan eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Suriye muhalefetinin hükümet çalışmalarını ve Suriye'deki son durumu AA muhabirine değerlendirdi.
Beşşar Esed döneminde Suriye'de çok önemli görevlerde bulunan Riyad Hicab, Esed'in bir numaralı adamlarından biriyken rejimden ayrılmaya karar verişini şöyle anlattı:
"Devrim başladığında Lazkiye valiliği yapıyordum. Durum gün geçtikçe daha karmaşık hale geliyordu ve çözümler üretmeye çalışıyorduk. Devrimin esas amacı siyasi, ekonomik ve sosyal reformlar yapılmasını sağlamaktı. Halkın talepleri son derece basit ve temel taleplerdi ama ne yazık ki bu talepler doğru okunamadı. İnsanların, haklı talepleri karşısında gördükleri tepki şiddet ve zulüm oldu."
Yetim bir devrim
Uluslararası toplumun Suriye karşısındaki tavrını 'tam bir hayal kırıklığı' olarak niteleyen Riyad Hicabşöyle dedi:
"Suriye devrimi yetim bir devrim. Suriyeliler, bu kadar görmezden gelineceklerini asla tahmin edemezdi.Uluslararası toplumun işlenen insanlık suçlarına karşı sessizliği inanılır gibi değil. 100 binden fazla masum insan hayatını kaybetti, binlerce tutuklu, milyonlarca mülteci var. Tablo gittikçe daha da kötüleşiyor ama uluslararası toplum tüm bunlara göz yumuyor."
Türkiye'nin Suriye politikası tutarlı
Hicab, Türkiye'nin Suriye politikası ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türkiye, Suriye'deki devrim başladığından beri çok tutarlı bir tavır sergiledi. Krizin mümkün olduğu kadar barışçıl yollarla çözülmesi için uğraştı. Beşşar Esed ile ilişkileri iyiydi ancak durumun gittiği noktayı çabuk fark etti. Türk siyasiler krizin daha fazla büyümemesi için acil reformlar yapılması gerektiğini erken anladı.
Özellikle Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Esed'e ısrarla reform yapmasını tavsiye etti. Ancak Esed barışçıl çabaları göz önüne dahi almadı ve bunun üzerine Türkiye'nin duruşu katılaştı. Türkiye, reformların yapılması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırdı, ama maalesef Esed yanlış yolu seçti."