Yeşilay ile sağlıklı günlere

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı çerçevesinde işbirliği yaparak rehber öğretmenlere eğitim verdi.

Özlem DOĞAN

Bakırköy Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan eğitimde, liselerin rehber öğretmenleri, formatör eğitmenler tarafından verilen, madde, tütün, alkol ve teknoloji bağımlılığı gibi konu başlıklarını içeren eğitim programına katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak protokol çerçevesinde başlattıkları TBM Eğitim Programı projesinin aşamalarından biri olduğunu söyleyen Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, "Bu bağlamda İstanbul'da pilot uygulama yapıyoruz. Her ilçeden bir öğretmenimizi, bağımlılıkla ilgili eğitim verecek düzeyde yetiştirdik. Amacımız okullardaki bütün rehber öğretmenlerin, eğitim verdiği yaş grubundaki öğrencilere yönelik bir bağımlılık eğitiminden geçmesi. Daha sonra onlar da bu bilgileri, öğrencilere rahat bir şekilde aktaracak" dedi.

En etkili çözüm, hiç başlamamak

Rehber öğretmenlere bağımlılıkla mücadele eğitimi veren ve Yeşilay tarafından en Yeşilaycı oyuncu ödülünü alan oyuncu Haluk Piyes ise, Almanya'da yaşadığı sıkıntıları ve deneyimlerini eğitmenlerle paylaşarak, aile içi muhabbetsizlik ve sevgisizliğin önemli bir faktör olduğunu aktararak, "Kişilerde görülen davranışlar aynı. Ya şiddete başvuruyor ya okumuyor asosyal oluyor ya da uyuşturucu müptelası oluyorlar" ifadelerini kullandı. Aralarında sevgi bağı bulunan arkadaşların birbirlerine sigara teklif etmeyeceğini ve içmesine de mani olacağına dikkat çeken Piyes,"Sigaranın hiçbir faydası yok. Onun için en etkili ve samimi çözüm, hiç başlamamak. Arkadaşını seven kişi zaten başlamaz. Sevdiğine sahip çıkmak isteyen kişi, tam tersini yapar" dedi. Türkiye'de çocuklar için rehabilitasyon merkezi olmadığını vurgulayan Haluk Piyes, "Toplumun yüzde 50'si 35 yaş altında olduğu için Türkiye'de bağımlılıklar daha ağır vuruyor. Yurtdışında önlem anlamında daha çok iş yapılıyor. Bizde rehabilitasyon merkezi yok. Yasal alt yapısı yok. Tasarısı bile yok. Çocukların 3-4 sene kaldığı, eğitilip, tedavi görerek topluma tekrar kazandırıldığı bir kuruluş her yerde var. Ancak ülkemizde yok" dedi.