Yerli hava savunma sistemi Hisar-U özellikleri nelerdir?

Türkiye bulunduğu coğrafi konum nedeni ile hava savunma sistemine kritik seviyede ihtiyaç duyan bir ülkedir. Bu nedenle diğer ülkelerden hava savunma sistemi alınmasına ilişkin anlaşmalar yaparken kendi hava savunma sistemini de geliştirmeye devam etmektedir. Peki yerli hava savunma sistemi HİSAR U'nun özellikleri nelerdir? S-400 ve Patriot'tan farkı ne? Ne zaman kullanılabilecek? Detaylar haberimizde...

Türkiye yerli hava savunma sistemi olan HİSAR U üzerindeki çalışmalarına hız verdi. Hisar-U Hava Savunma Sistemi 8×8 taşıyıcı araç ile taşınacaktır. Taşıyıcı aracın Man firmasından olması planlanmaktadır. Rf yani aktif radar güdümlü başlığına sahip olacak ve hedeflerini başarılı vurma oranı yüksek olarak imha edecektir. Peki yerli hava savunma sistemi HİSAR U'nun özellikleri nelerdir? S-400 ve Patriot'tan farkı ne? Ne zaman kullanılabilecek? Detaylar haberimizde...

HİSAR HAVA SAVUNMA SİSTEMİ NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

HİSAR, yerden havaya füzeli bir hava savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

HİSAR NE ZAMAN TASARLANMAYA BAŞLANDI?

18 Nisan 2007'de, Savunma Sanayii Başkanlığı, Türkiye'nin Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (T-LALADMIS) ihtiyacına yönelik başlatılan programda yerli ve yabancı savunma sanayii şirketlerine teklif çağrısında bulunur. Çağrıya, toplamda 18 şirket yanıt verir. 28 Eylül 2008'de de, 18 adet sistemin, 27 ek sistem alma seçeneği ile, doğrudan temini için SSM ikinci bir teklif çağrısı gerçekleştirir. Tekliflerin değerlendirilmesi sonucu, 20 Haziran 2011'de ana yüklenici Aselsan ve ana-alt yüklenici Roketsan olmak üzere proje ihalesi neticelendirilir. Savaş başlığı ve batarya geliştirilmesi için TÜBİTAK-SAGE ve veri bağlantıları çalışması için Meteksan Savunma alt yükleniciler olarak belirlenir. Proje maliyetleri, sırasıyla, alçak-irtifa sistemi için 314,9 milyon €, orta-irtifa sistemi için 241,4 milyon € olarak değerlendirilmiştir.

HİSAR-A

Hisar-A (Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi), FNSS ACV-30 aracı şasisine montelenmiş dört dikey Hisar-A lançerinden ve füzelerinden oluşur. Araçlı Hisar-A sistemine, bağımsız bir sistem olabilmesi için, bir hava gözetleme radarı ve bir elektro-optik/kızılötesi (EO/IR) sistemi montelenmiştir.

Minimum menzil: 2 km

Maksimum menzil: 15 km

Minimum irtifa: 30 metre

Maksimum irtifa: 5 km

HİSAR-O

HİSAR-O (Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi), Mercedes Zetros şasisine monte edilmiş dikey bir lançerden oluşur.

Minimum menzil: 3 km

Maksimum menzil: 25+ km

Minimum irtifa: 50 metre

Maksimum irtifa: 15 km

HİSAR-U (SİPER)

HİSAR-U (Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi) Siper, 8x8 Man aracı ile taşınacaktır . Geliştirilmesi devam etmektedir.

Minimum menzil: 30 km

Maksimum menzil:150+ km

Minimum irtifa: 100 metre

Maksimum irtifa: 20 km

Türkiye’nin uzun menzilli balistik füzelere ve havadan gelecek tehditlere karşı ” Uzun Menzilli Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi” olan Hisar-U projesine başlandı.

Hisar-U Hava Savunma Sistemi 8×8 taşıyıcı araç ile taşınacaktır. Taşıyıcı aracın Man firmasından olması planlanmaktadır. Rf yani aktif radar güdümlü başlığına sahip olacak ve hedeflerini başarılı vurma oranı yüksek olarak imha edecektir.

Hisar-U için radar geliştirme çalışmaları Aselsan tarafından yürütülmektedir. Radar olarak iki alternatif oluşmuştur.

Birincisi 600 km Uzun Menzilli ve Kara Konuşlu Hava Savunma Radarı olabileceğini ifade etmişlerdir.

İkinci alternatif radar ise şu an Tf-2000 Hava Savunma Fırkateyni içi geliştirilmekte olan ÇAFRAD (Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar) dır. ÇAFRAD ise 1000+ hedefi takip etme özelliğine sahip olup 450+ km menzile sahiptir. Kara konuşlu çeşidinin geliştirilerek Hisar-U Uzun Menzilli Hava Savunma Sisteminde kullanılması planlanmaktadır.