Yerinde Dönüşüm'e rekor katılım

6 Şubat depreminin açtığı yaralar sarılırken, Türkiye'nin genelinde kentsel dönüşüme büyük rağbet oluştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlık tarafından başlatılan 'Yerinde Dönüşüm' projesine başvuru sayısı 5'inci günde 80 bine ulaşıldığını duyurdu.

6 Şubat depreminin yaraları sarılırken bir yandan da Türkiye genelinde riskli yapıların yeniden dönüştürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

Bu doğrultuda Yerinde Dönüşüm projesi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyası için yeni bir proje başlattı.

5 günde 80 bin başvuru

Yoğun ilgi gören projeye başvuru sayısı 5 günde 80 bine ulaştı.

Bakan Özhaseki paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından ‘Yerinde Dönüşüm’ projesinin gördüğü büyük ilgiye dair paylaşımda bulundu.

"Projemiz yoğun ilgi görmeye devam ediyor"

Bakan Mehmet Özhaseki paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, deprem bölgesindeki 11 ilimizi yeniden ayağa kaldırmak için 17 Temmuz'da başlattığımız ‘Yerinde Dönüşüm’ projemiz, depremzede kardeşlerimizden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. ‘Yerinde Dönüşüm’ projemizin 5. gününde başvuru sayısı 80 bine ulaştı. Beş gün içerisinde böylesi bir başvuru sayısına ulaşması, projemizin; vatandaşlarımız tarafından büyük bir teveccüh gördüğünün, ne kadar doğru bir adım attığımızın ve ne kadar doğru bir proje olduğunun en somut göstergesidir."

"Kırmızı çizgimizden taviz vermeyeceğiz"

Projeyle deprem bölgesinin inşa ve ihya sürecinde bakanlık olarak 4 kırmızı çizgiden asla taviz vermeyeceklerinin altını çizen Özhaseki şunları kaydetti:

İnşallah ‘Yerinde Dönüşüm’ ile dört kırmızı çizgimizden asla taviz vermeden, her bir aşamasını Bakanlığımızın denetleyeceği bir süreç yürüterek şehirlerimizi ihya edeceğiz. Vatandaşlarımızla el ele vererek 11 şehrimizde hayatı canlandıracak ve güvenli, hızlı bir inşa sürecini gerçekleştireceğiz.

4 kırmızı çizgi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘Yerinde Dönüşüm’ projesinde taviz vermeyeceği 4 kırmızı çizgisi şunlar olarak belirtildi:

- Fay hatlarının, fay kırıklarının üzerinde yapılaşma olmayacak.- Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek.- Dere yatakları asla imara açılmayacak.- Mimarlık-mühendislik hizmetlerinde sıfır tolerans uygulanacak

Mehmet Özhaseki kimdir?

27 Mayıs 1957 tarihinde Kayseri'de Mehmet Karakebap olarak doğmuş Türk siyasetçidir. İlk olarak 1994 ve 1998 yılları arasında Melikgazi Belediye Başkanlığı görevini üstlenmiş, ardından 1998 ve 2015 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmıştır. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kayseri milletvekili olarak meclise girmiştir. 2016-2018 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev almış, 2023 yılında tekrar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atanmıştır.

Mehmet Özhaseki, Kemal ve Şükran Özhaseki çiftinin çocuğu olarak Kayseri'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamlamış, daha sonra Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne kabul edilmiştir. Ancak siyasi nedenler ve öğrenci olayları sebebiyle eğitimini yarıda bırakarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. 1974 yılında Karakebap soyadını Özhaseki olarak değiştirmiştir. 1982 yılında Neşe Özhaseki ile evlenmiştir.

Eğitimini tamamladıktan sonra aile şirketinde tekstil ticareti yapmaya başlamış ve 1994 yılına kadar bu alanda faaliyet göstermiştir. Ayrıca 1980 sonrasında 10 yıl süreyle sosyal amaçlı vakıf ve derneklerin kuruluşunda görev almış, Kayseri'de aşevi faaliyetleri, öğrencilere burs sağlanması ve kış aylarında yakacak fonu gibi faaliyetlere katılmıştır.

Siyasi kariyerine 1994 yılında Melikgazi Belediye Başkanı olarak seçilerek başlamıştır. Daha sonra 1998 yılında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine getirilmiştir. Bu süreçte Kayseri'nin kentleşme ve çevre sorunlarına odaklanmıştır. 2015 yılında AK Parti'den milletvekili adayı olmak amacıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa etmiştir.

AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine atanan Özhaseki, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Kayseri milletvekili olarak meclise girmiştir. 24 Mayıs 2016 tarihinde Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev almıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Haziran 2023 tarihinde açıklanan yeni bakanlar kurulunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak yer almıştır.