YENİ TÜRKİYE'NİN YENİ KEÇİÖRENİNİ KURUYORUZ

Proje ve yatırım odaklı güçlü Keçiören her geçen gün bizleri daha da gururlandırarak dikkatleri üzerine çekiyor. İnsanlara nefes alacağı alanlar kazandırmasıyla, insanı doğaya yakınlaştıran örnek Keçiören, insanları keyfe davet ediyor. Yaşlı oteli, engelli gündüz misafirhanesi, yaşlılar için ağız ve diş sağlığı bakımı ve aile eğitim merkezileri gibi Türkiye'de ilk olan uygulamaları ve hizmetleriyle öncü Keçiören Yeni Türkiye'nin inşasında vizyo

EZGİ ÇELİKANKARA

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Yeni Türkiye'nin doğduğu bugünlerde Yeni Keçiören'i ortaya çıkarmak için kollarımızı sıvamış durumdayız. Önümüzdeki 10 yıllık hedefimiz, vizyonumuza uygun bir şekilde yatırımlarımızı gerçekleştirerek Keçiören'i ileriye taşımaktır" dedi.

Yeni Türkiye'nin doğduğu bugünlerde, ilçenin ve Ankara'nın çehresini projeleriyle farklılaştırarak, her geçen gün yükselmekte olan vizyonu ile örnek teşkil edilen öncü Keçiören'i, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ile konuştuk.

Ak, Keçiören'in ulaşım sorununu, Türkiye'de ilk olan uygulamaları, sosyal ve kültürel belediyecilik açısından yapılan çalışmaları, eğitim alanındaki hizmetlerini Milat'a değerlendirdi.

850 bin nüfusluk Ankara'nın en büyük ilçesi olan Keçiören'de iki dönemdir belediye başkanlığı yapıyorsunuz. Bu süreç içerisinde Keçiören halkının size ilettiği problemler neler oldu?

Keçiören, Türkiye genelinde metropol ilçeler arasında yer alan en büyük belediyelerden bir tanesidir. Özellikle nüfusun çok yoğun olması nedeniyle çalışan nüfusumuzun geneli ilçe dışında. Bu nedenle sabah trafiği ve akşam iş dönüşü saatlerinde Keçiören trafiğinde ciddi bir yoğunluk oluyor. Keçiören halkının bizden çözmemizi istediği ilk konu ulaşım sorunu oldu.

Ulaşım Keçiören açısından oldukça önemli. Fatih Köprüsündeki yoğunluk azalacak mı? Bu yoğunluğun azalması için bir proje var mı?

Keçiören'de iki ana arter bizi merkeze bağlıyor. Bu iki ana arterdeki yolların kapasitesi yeterli değil. Nüfusun büyük bir bölümünün kullanmış olduğu Fatih Köprüsü'nün ulaşım sorunu ile ilgili yoğun bir çalışmamız oldu. Konuyla ilgili bir imar değişikliği çalışması yapılarak çözüm üretildi. Büyükşehir Belediyemiz bu çözümün üzerinden Fatih Köprüsü'ne benzer bir köprüyü Selçuklu Caddesi ile Turgut Özal bulvarını bağlayacak şekilde bir çözüm üzerinde çalışıyor. Bu çalışma bittiği zaman trafiğin büyük oranda rahatlayacağını düşünüyoruz.

Keçiören halkının beklediği ulaşımın en önemli ayağı olarak görülen metro çalışmaları ne durumda?

Şu anda çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmalar bittiğinde dolmuş, otobüs gibi toplu taşım araçlarını kullanan vatandaşlarımıza da büyük bir rahatlık sağlanacak. Ulaşım her zaman Keçiören için birinci sorun olmuştur. Fatih Köprüsü ve Metro çözüldüğü zaman ulaşım ile ilgili ciddi bir adım atılmış olacak.

KEÇİÖREN DAHA DEĞİŞTİ VE GÜZELLEŞTİ

Sosyal Belediyecilik alanında ne gibi hizmetler gerçekleştiriyorsunuz? Sosyal ve kültürel hizmetleriniz nelerdir?

Sosyal ve kültürel belediyecilik alanında Keçiören her zaman için bir öncü belediye olmuştur. Bu konuda sadece Ankara'da değil Türkiye'de örnek gösterilen bir belediyedir. Birçok belediye bizim yapmış olduğumuz projeleri örnek almıştır. Bu konuda önemli rol oynayan devletimizin de örnek aldığı 'Çevre Çiçekleri' projesi yer alıyor. Çevreci bir neslin yetiştirilmesi için yapmış olduğumuz bu proje şu anda hem Çevre Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından örnek alınarak Türkiye'ye yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalara başlanmıştır. Bu da gurur kaynaklarımızdan bir tanesidir.

KEÇİÖREN'E DEĞER KATAN YATIRIMLAR

NEŞET ERTAŞ SANAT VE GÖSTERİ MERKEZİ

Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi, mimarisiyle kentin nefes almasını sağlayan ve Keçiörenlilere zengin kültürel faaliyetlerin sunulacağı bir çekim alanı olarak tasarlandı.Bir çok farklı etkinliğin bir arada yapılabileceği bu merkezin içerisinde fuaye salonlarımız da var. Bu fuaye salonlarımız da sanatla alakalı çalışmalarımızda önemli bir ihtiyacımız olan sergi salonlarımız bulunuyor. Merkezimizle yeni sergi salonlarımızı da bölgeye kazandırmış olacağız. Özellikle bu bölge Keçiören'in tam ortasında yer alan bir bölge. Yapmış olduğumuz yeni merkezimiz buraya renk katacak, buranın havasını değiştirecek.

MEVLANA KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ

Mevlana Kültür ve Spor Merkezi, Keçiören'in değil, aynı zamanda Ankara'nın da çekim merkezi olabilecek potansiyele sahip bir yer. Burada gerçekleştirdiğimiz Ovacık İmar Planı, Yükseltepe Kentsel Dönüşüm Projesi, Ankara'nın en büyük Kent Ormanı, Türkiye'ye örnek olacak eğitim kampüsü ve Keçiören'in ilk sanayi bölgesi olacak olan Alüminyumcular Sanayi Sitesi ile bölgenin çehresi değişecek.

YONCA YAŞAM MERKEZİ

Yonca Yaşam Merkezi, meslek kurslarından eğitim seminerlerine, spor faaliyetlerinden sağlık hizmetlerine kadar uzanan geniş yelpazeli etkinlikleri ile Keçiörenli vatandaşlarımız için boş vakitlerini anlamlandırarak stresten uzaklaşma imkanı buldukları bir alan haline geldi.

ZÜMRÜT YAŞAM ALANLARI İLE PAZARLAR 7 GÜN YAŞIYOR

Türkiye'de bir ilk olan bu projeden özellikle hanımlar çok memnun. Amacımız halkın hayatını kolaylaştırmak. Gerçekleştirdiğimiz projeyle hem pazarlarımızı daha sağlıklı, modern ve güvenilir hale getiriyoruz hem de pazar tezgahlarının kurulmadığı diğer günlerde pazar yerlerinin açık spor alanı olarak kullanılmasını sağlıyoruz. Anneleri, çocuğumu nereye bıraksam düşüncesinden kurtarıyoruz. Mahalleliye düğün yapacak, çocuklara oyun oynayacak mekanları sunuyoruz. Halkın hayatını kolaylaştıracak zümrüt kalitesinde yaşam alanları oluşturuyoruz.

HASTA VE YAKINLARI KONUK EVİ

Sağlık nedenleriyle il dışından gelen maddi yetersizlik içinde olan hasta ve yakınlarının Ankara'da bulundukları sürede, geçici konaklama ihtiyacı bu konukevi ile hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımızın sağlıklarında ve hastalıklarında yanlarında olmayı görev sayıyoruz. Biliyorsunuz ki hastalık moral gerektiren ve hassas bir dönem, bu dönemde maddi ve manevi onların yanında olmak, iyileşmelerine katkı sağlamak bizlerin de iç huzurunu sağlıyor ve vicdani sorumluluğumuz oluyor.

ENGELSİZ BİR KEÇİÖREN

Engelli çocuklarımız için yapılan güzel bir mekan var. Gündüz Misafirhanesi hakkında bilgi verir misiniz?

Engelli ailelerinin çocuklarını sürekli gözetim altında tutmak zorunda oldukları için sosyal hayattan kopuyorlar. Biz de Engelli Gündüz Misafirhanesi'ni yaptık ve ailelerin çocuklarını güvenle emanet edip çarşı, pazar alışverişlerini yapabilmelerini, ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini, akılları çocuklarında kalmadan sosyal hayatın gereklerini yapabilmelerini sağladık. Sosyal belediyecilik anlayışımızla engelli vatandaşlarımıza her alanda yardımcı oluyoruz.

Keçiören Belediyesi tarafından bir ilk olarak gerçekleştirilen Yaşlı Oteli hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kültürel değerleri yeni nesillere aktaran deneyimleriyle bizlere ışık tutan, ailemizin başköşesinde yer edinen yaşlılarımızı da düşündük. Şehir hayatının koşturmacası, geçim sıkıntısı telaşıyla ailede her iki bireyin de çalışması gibi durumlarla karşılaşan yaşlılarımız bazen yalnız kalıyor. Ailelerinde gözleri arkalarında kalmadan yaşlılarını güvenle bırakabilecekleri profesyonel gözetmenler eşliğinde Keçiören halkına sunduğumuz bir hizmettir.

ANKARA BURADA NEFES ALACAK

Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi ne durumda?

Gümüşdere geçmişte ismi gibi tertemiz bir dere iken kötü politikalar neticesinde kirletilerek bir atık yeri haline getirilmiş. Keçiören'den geçen bölümünde insanlarla dereyi barıştırmak istiyoruz. Projenin en önemli unsurlarından olan ıhlamur ağaçları projeye de adını verirken, güzel kokulu çiçeklerinden dolayı bir gölge ağacı olarak yetiştirilecek. Burası Keçiören'in iklimini de değiştirecek bir yer. Projenin 2017 sonunda tamamlanması bekleniyor. Beş ayrı etap şeklinde devam eden proje tamamlandığında durgun hale getirilecek olan Çubuk Çayı'nda gondol ve motorlu kayıklarla gezinti yapılabilecek. Dere çevresinin etrafında bulunacak olan peyzaj alanları ve sosyal ve kültürel tesisler sayesinde Gümüşdere Ihlamur Vadisi, kentin nefes alınan alternatif bir bölgesi haline gelecek. İskelelerden kafelere seyir teraslarından yürüyüş yollarına kadar farklı alanlara sahip olacak olan Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi, yıllardır Ankaralıların kokusundan muzdarip olduğu bu alanı farklı bir yapıyla kente kazandıracak.

Keçiören Belediyesi tarafından bir ilk olarak gerçekleştirilen Yaşlı Oteli hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kültürel değerleri yeni nesillere aktaran deneyimleriyle bizlere ışık tutan, ailemizin başköşesinde yer edinen yaşlılarımızı da düşündük. Şehir hayatının koşturmacası, geçim sıkıntısı telaşıyla ailede her iki bireyin de çalışması gibi durumlarla karşılaşan yaşlılarımız bazen yalnız kalıyor. Ailelerinde gözleri arkalarında kalmadan yaşlılarını güvenle bırakabilecekleri profesyonel gözetmenler eşliğinde Keçiören halkına sunduğumuz bir hizmettir.

KEÇMEK VE KEDEM'LER İLE KEÇİÖREN BİR "EĞİTİM YUVASI"

Eğitim alanında yaptığınız çalışmalar ve uzun vadeli eğitim hedefleriniz ve projeleriniz neler?

KEÇMEK(Keçiören Belediyesi Meslek Edindirme Kursları) ve KEDEM(Keçiören Eğitime Destek Merkezi) aracılığı ile binlerce Keçiörenliye ücretsiz eğitim desteği veriyoruz. Meslek edindirme kursları vatandaşlara yeni iş kapıları açarken KEDEM de öğrencilerin kişisel gelişiminde önemli rol oynuyor. KEÇMEK kursiyerlerimiz bir meslek edinerek bileklerine bir altın bilezik takıyor. Burada öğrendikleri meslek sayesinde kendi işyerlerini açarak veya çalışarak ev ekonomilerine katkı sağlayan kadın kardeşlerimizi görüyoruz ve bundan son derece mutluluk duyuyoruz. KEDEM'ler, öğrencilerin zayıf oldukları derslere de katkı sağlıyor. KEDEM'lerle çocuklarımızı sokaktan, sokağın kötü etkisinden koruyoruz ve onların boş zamanlarını çok daha verimli bir şekilde geçirmelerini sağlıyoruz.

Son olarak Keçiören halkına iletmek istediğiniz mesajlar nelerdir?

Biz, yaptığımız tüm çalışmaları, inşa ettiğimiz her şeyi insan için yapıyoruz. Şehrimizin her yerindeki insanımızı mutlu kılabilmek ve sorunsuz bir şekilde vakit geçirmesini sağlayabilmek için çalışıyoruz. Keçiörenlilerin sorunlarına yabancı kalmadan, onların dertlerini kendi dertlerimiz gibi görüyoruz Bu anlayışla çalışarak Keçiören'i, Ankara'nın itibarı olarak belirginleştirmeye devam edeceğiz.