Tüm dünyada olduğu gibi hızlı tanı kitleri ve antikor testlerindeki duyarlılık sorunu Türkiye'nin de koronavirüs ile mücadelesini zorlaştırdı.
Özellikle klinik, tomografik ve radyolojik bulguları olan hastaların PSR test sonuçlarının negatif çıktığı sık bir şekilde gözlemlendi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 'olası vaka' olarak değerlendirdiği bu tür durumlar Türkiye'de kayıt altına alınıyor ve hastalara vakit kaybedilmeden ilaç tedavisine başlanıyor.
TOPLUMSAL BAZDA ÖLÇÜMÜ YAPILAMADI Bilindiği üzere, koronavirüs hastalarının yüzde 80'i salgını asemptomatik ve ya hafif semptomlarla atlatıyor. Bu nedenle en çok merak edilen konuların başında 'Toplumun yüzde kaçı bu hastalığı geçirdi?' sorusu geliyor. Bugüne kadar testlerdeki duyarlılık sorunu nedeniyle toplumsal bazda ölçüm yapılamamıştı.
YENİ TESTLER GELİYOR Sağlık Bakanlığı kaynakları, önümüzdeki günlerde Türkiye'ye duyarlılığı yüzde 100 olan yeni testlerin geleceğini ve rastgele seçilen gruplara bu testlerin uygulanacağı bilgisini paylaştı.
ELİZA CİHAZLARI KULLANILACAK Bu testlerin devlet hastaneleri ve Sağlık Bakanlığının belirlediği merkezlerde yapılacağı öğrenildi. Eliza cihazları aracılığıyla yapılacak testler deneme aşamasının hemen ardından uygulamaya sokulacak.
CİHAZLAR AÇISINDAN TÜRKİYE AVANTAJLI Uzmanlar, Türkiye'deki hastanelerde yeni test kitlerinin kullanımı için gerekli olan eliza cihazının çok sayıda olmasını avantaj olarak yorumluyor.
GERÇEK SAYIYA ULAŞILACAK Bu yöntem ile toplumda rastgele bir grup seçilerek kapsamlı analizler yapılabliecek ve koronavirüsü asemptomatik geçirenlerin, hastalığa yakalananların ve iyileşenlerin gerçek sayısına ulaşılmış olacak.
Yenişafak