NEŞAT GÜNDOĞDU-İSTANBUL
Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (ANESİAD) tarafından Kazakistan ve Azerbaycan dâhil yerli ve yabancı birçok katılımcının yer aldığı uluslararası savunma sanayi proje çalıştayı İstanbul’da düzenlendi. İstanbul Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi gibi devlet üniversitelerinden katılımın yanı sıra özel grup ve şirketlerden gelen birçok proje masaya yatırıldı. Füze motoru ve füze yakıtı, otomasyon, yazılım ve yazılım güvenliği, enerji çözümleri konularındaki çalışmalar dikkat çekti.
Füze motor ve yakıtında yeni adım
Türkiye’nin Akdeniz’deki Münhasır Ekonomi Bölge sınırlarının belirlenmesinde etkili olan ve Mavi Vatan politikasının mimarı emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı çalıştayın önemine vurgu yaparak devlet ve millet için fedakârca çalışılması gerektiğini söyledi. Katılımcılardan İlhan Soylu çalışmalarda İTO ve MÜSİAD ile ortak hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaparken NATO’ya silah ve mühimmat tedariği sağlayan firma sahibi emekli Albay Ediz Ekinci ve emekli Albay İbrahim Dipoğlu füze motoru ve yakıtı konusunda yeni çalışmalarını açıkladılar.
Siber güvenlik dikkat çekti
Türkiye Siber Güvenlik Federasyonu Ankara Firma İlişkileri Birim Başkanı emekli Kurmay Albay Evren Çalıkoğlu, Siber Güvenlik Federasyonu hakkında bilgi vererek siber güvenliğin devlet kurumları ve işletmeler açısından önemini, siber saldırılara karşı her seviyede alınması gereken tedbirleri, Türkiye’de hangi aşamada olduğunu açıkladı ve son yıllarda sıklaşan siber saldırılara karşı hayata geçirilen projeler hakkında bilgi verdi.
“Rekabeti bilgi paylaşımı ile yeneceğiz”
ANESİAD Başkanı Coşkun Alay çalıştayla akademisyen, iş insanları başta olmak üzere ARGE ve proje yapanları bir araya getirmeyi hedeflediklerini ve bu hedeflerinde başarılı olduklarını söyleyerek, “Ülkemizin coğrafî konumu, târihî süreç, kuşatılan coğrafyamız için bizi her seviyede, planlı, programlı, koordinasyon içinde ve çok çalışmaya yöneltmiştir. Bürokrasi, iletişim, projenin devletçe desteklenmesi, iş insanları, sanayi ve üretimin sisteme sokulması, uluslararası pazarlara ulaşma, referans oluşturma, proje güvenliği gibi sorunlar yumağı birlikte çözümün birer parçasına dönüşebilir. Oluşacak hız, performans ve bilgi paylaşımı rekâbetin acımasızlığını ve baskısını yenmemize katkı sağlar.” dedi.
ANESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Tabaş, ANESİAD Düzce Temsilcisi Avukat Muhammed Alper Mert, Strateji ve Yönetim uzmanı emekli Yarbay Halil Mert da aktif görevde bulunduğu çalıştayın sonucunda yerli ve milli askerî projelere tam destek verilmesi kararı çıktı. TEKMER ve Teknoloji Transfer Ofisi kurulmasına karar verildi.