Yeni karakol yok

Başbakan Yardımcısı Atalay, Diyarbakır Lice'deki karakol yapımı gerginliğine ilişkin, 'Şu anda yeni karakol planlaması yapılmamıştır. Bunlar yıllar önce planı yapılan, TOKİ vasıtasıyla eskilerin yenilenmesi şeklinde yürüyen karakollarımızdır. Şu son 6 ayda yeniden şuraya karakol yapılsın diye verilen bir karar yoktur' dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyarbakır Lice'deki karakol yapımı gerginliğine ilişkin, yanlış yapanlar varsa onlarla ilgili gerekli işlemi yapacaklarını belirterek, "Bunlarda tereddüt etmedik. Bölgedeki vatandaşlarımız bunu iyi bilsinler. Bugüne kadar bölgede nice haksızlıklar olmuş geçmişte. Ta eski yıllarda, 20-30 yıl önce onların bugün hesabını soruyoruz, bugün yanlışlık yaptırır mıyız hiç? Yani burada yanlış yapanlar varsa biz buna müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Atalay, "Bu bizim için en üzücü olandır. Altı aydır terör vesilesiyle veya bu tür vesilelerle bir hayat kaybı yoktu. Son günlerde Gezi Parkı olaylarıyla ilgili birkaç vatandaşımız hayatını kaybetti. Şimdi burada bir vatandaşımız. Bunlar tabii fevkalede üzücü" dedi.

Çözüm sürecinde yeni karakollar inşa edililip edilmediğine yönelik soru üzerine Atalay, "Şu anda yeni karakol planlaması yapılmamıştır. Bunlar yıllar önce planı yapılan, TOKİ vasıtasıyla eskilerin yenilenmesi şeklinde yürüyen karakollarımızdır. Şu son 6 ayda yeniden şuraya karakol yapılsın diye verilen bir karar yoktur" ifadelerini kullandı.

BDP SORUMLU DAVRANMALI

BDP'nin "Hükümet adım at" adı verilen eylemleri hatırlatılarak "Bu tutumun çözüm sürecine zarar vereceğini düşünüyor musunuz" sorusuna Atalay, şu yanıtı verdi: "Fevkalede zarar veriyor zaten şu anda. Bu karakola vatandaşların saldırısı, askerimizin kaçırılması hepsi bununla irtibatlıdır. BDP'yi ben burada son günlerde sorumlu bir tutum içinde görmüyorum. Bu süreci yürütenlere büyük sorumluluk düşüyor. Zaten bu süreç yürümesin diye çaba sarf edenler çok. Uluslararası alanda var, yurt içinde var, ulusalcı çevrelerin rahatsızlığını biliyoruz. Çok açık bu tavrını ortaya koyanlar varken bizlerin bu süreci yürütenlerin çok daha hassas olması gerekiyor. Bu süreci, bu inisiyatifi başlatan hükümetimizdir. Devletimizin bütün kurumlarıyla büyük bir koordinasyon içinde, hassasiyetle bu süreci yürütüyoruz. BDP'yi de burada siyasi muhatap olarak aldık. Terör örgütü unsurlarıyla istihbarat birimlerimiz görüşüyor, kendi görevleridir ama biz hükümet olarak, parti olarak oralarla görüşmüyoruz. Kiminle görüşüyoruz? Biz BDP ile görüşüyoruz, BDP'yi muhatap aldık. BDP'ye ciddi bir görev verildi burada. BDP yıllardır, 2008-2009 o açılım sürecinden beri kendileriyle çok görüştüm yıllardır, gidip İmralı ile görüşme talebinde bulunuyor. Bütün o şeyler sağlandı şu anda. Sağlıklı şekilde bir süreç yürüyor. Kendileriyle de diyaloglarımız çok iyi."

"Biz samimiyiz"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Hükümet bu çözüm süreciyle ilgili kararlı. Biz samimiyiz, kimseyi aldatmayız. Esasen bu süreç başlarken de kimsenin kimseye verdiği bir söz ve taahhüt yoktur" dedi.

"SÜREÇTE KOPMA YOK"

Başbakan Erdoğan'ın geri çekilmelerin yüzde 15 seviyelerinde olduğuyla ilgili sözlerinin hatırlatılması ve konuyla ilgili bir samimiyetsizlik olup olmadığının sorulması üzerine Atalay, kendilerinin bir suçlama içerisinde olmadıklarını ve Erdoğan'ın ifadelerinin doğru olduğunu söyledi.