Yeni İpek Yolu eskiyi unutturmasın

KTO Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karpuz, kervansarayların restore edilmesine rağmen yeterince korunmadığını kaydetti. Karpuz, bugün tarihi ipek yolu yeniden canlanırken bu eserlere dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Selçuklu ve Osmanlı döneminde Konya'dan Sivas'a kadar uzanan güzergahta yapılan ve günümüze kadar gelen kervansaraylar hakkında Birlik Vakfı'nda konferans veren KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz, kervansarayların restore edildiğini, ancak korunmadığını söyledi. Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Konya'dan Sivas'a kadar uzanan güzergahtaki kervansaraylar ve İpekyolu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Karpuz, Zazadın Hanı, Obruk Hanı, Aksaray Sultan Hanı, Aksaray Ağzıkara Han, Aksaray-Kayseri yolunda bulunan Öresun Hanı ve Alay Han, Kayseri-Aksaray yolunda yer alan Avanos Sarı Han, Kayseri-Sivas güzergahında bulunan Tuzhisarı Sultan Hanı, Kayseri-Malatya yolunda konumlanan Karatay Han'ın tarihi geçmişi ve mimari özellikleri ilgi çekici bilgiler paylaştı.

Tarihi İpek Yolu Yeniden Canlanıyor

Bugün kervansarayların restore edilmesinden sonraki en büyük sıkıntısının bu tarihi eserlerin yetersiz şekilde korunması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karpuz şöyle konuştu: "Kervansaraylar her dönemde ekonominin güçlenmesinde önemli rol oynadı. Beylikler döneminde yol güzergahları zaman zaman değişti ve Selçuklu kervansarayları kullanım dışı kalmaya başladı. Osmanlı döneminde daha küçük kervansaraylar yapıldı. Merkezlere yapıldı, yol aralarında yapılmadı. Modern yol ağları çıkınca kervansaraylar yok oldu. Köylüler ev yapmak için, hükümetler bina yapmak için taşları aldılar ve böylece kervansaraylar yok olup gitti. Bugün çok azı restore edilerek kullanıma açıldı. Günümüzde İpekyolu'nun yeniden canlandırılması için çalışmalar yapılıyor, Çin'den İstanbul'a oradan Londra'ya kadar uzanmasına karar verildi. Bu çalışma ile Asya ile Avrupa arasında kardeşlik ve kültürel bağların, barışın güçlenmesine vesile olacak."