Yeni göç dalgası geliyor!

Muhaliflerin kontrolünde bulunan İdlib, Suriye halkını tekrar göç etmeye zorladı. Savaştan kaçanlar Türkiye''nin sınır köylerine ulaştılar.

Suriye'de muhaliflerin kontrolünde bulunan İdlib vilayetinde şiddetten kaçan Suriyeliler, Şam'ın büyük çaplı saldırı düzenlemesinden korkarak gruplar halinde Türk sınırına yakın köylere geliyorlar.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Suriye ordusu ve müttefik güçlerin geçen hafta başlattığı bombardımandan bu yana İdlib vilayetinde 30,000'den fazla insanın yerlerinden edildiğini ve askeri saldırının 21. yüzyılın en kötü insani felaketini tetikleyebileceğini belirtmişti.

Geçen hafta ailesi ile birlikte İdlib'deki Sarjah köyünden kaçan Ali el Meymid, "Olanlar her yerde yıkım, yangın, tarif edilmez şeyler" dedi.

Türkiye ile sınır kapısı olan Bab el Hawa yakınında bir köyden olan Meymid, "Sivillerle diğerleri arasında ayırım yapmadılar” dedi. Meymid arazi sahibine kira ödeyerek derme çatma bir yerleşimde 13 akrabasıyla birlikte bir çadıra taşınmış.

Beş çocuğu olan Meymid, yüzlerce kişinin kaçtığını, bazılarının sadece battaniye ve mutfak malzemeleri getirebildiğini söyledi ve "İnsanlar şu anda buranın daha güvenli olacağını umuyorlar ama Allah bilir ne olacak" dedi.

Hükümet güçleri kendilerine yaklaşırsa Türk sınırına gitmekten başka çareleri olmayacağını belirten Meymid "Kaçış yok" dedi.

Şam ve Moskova, sadece silahlı grupları hedef aldıklarını iddia ediyor. Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib, Beşar Esed muhalefetinin elinde kalan son büyük toprak parçası.

Türkiye, İran ve Rusya liderleri geçen hafta Tahran'da bir araya geldiler, ancak beklenen bir saldırıyı engelleyecek ateşkes konusunda anlaşamadılar.

Türkiye, Rusya ve İran arasındaki üçlü zirvenin sürdüğü dakikalarda, Esed yönetiminin ve Rusya uçaklarının bombaladığı İdlib’ten kaçan Suriyeliler, Türkiye’ye sığınmak için yollara düştü.

Bombalardan kaçan ve yanlarına çok az eşya alan mülteciler gruplar halinde araçlarla Hatay’ın Altıonözü ilçesindeki sınır hattında çekilen güvenlik duvarına kadar geliyor.

Yaklaşık 3.5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, İdlib'e yönelik bir saldırının yeni bir insan akınını sınırına çekmesi halinde daha fazla sığınmacı alamayacağını söyledi.

Esed rejiminin kontrolü sağladığı bölgelerdeki muhaliflerin gelmesiyle nüfusu 4 milyona yükselen İdlib’de, hem yapılacak bir operasyon hem de kimyasal silah kullanılacağına yönelik iddialar sivillere büyük tedirginlik yaşatıyor. İdlib'de aralarında husumet bulunan ve geçmişte fikir ayrılıkları nedeniyle zaman zaman birbiriyle çatışan muhalif gruplar, Esed rejimine karşı ortak hareket etmeye başladı.

Reuters