Bu tebliğin sonuncusu ise e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu belirli ciro limitleri de 2020 yılında başlayacağını gösterse de bu tebliğin ne zaman yürürlüğe merak edilen bir konuydu. Geçtiğimiz günlerde ise Resmi Gazete de yayınlanmış olan 509 numarası Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği bu merakı sona erdirdi.
E-fatura ve e-vergi sistemlerinde geçişte önemli değişiklik yapılmıştır. E-fatura sistemi ile fatura kesimi için genellikle temel ve ticari olarak fatura senaryoları kullanılmaktadır. Ticari faturalarda ise düzenlenen faturalara karşı tarafın onaylaması ile kabul edilebilir ya da reddedilir. Temel faturalar da ise fatura kesimi sonrasında karşı tarafın onayın ihtiyaç duyulmamaktadır.
E-fatura ve e-arşivde isimlendirme hatasından dolayı ortaya çıkan bir karışıklık bulunmaktadır. İsimlerin yaptığı çağrışımlardan da ötürü kullanıcılar da neyin ne olduğunu karıştırmaktadır. E-fatura belirli bir ücret karşılığından ise mal veya hizmet alan müşterilerle de kesilebilir.
Tüm niteliklerinde bulunduğu gibi e-faturanın kimlere kesileceği de kağıt fatura ile aynı olmaktadır. E- faturanın ve e-arşivin son kullanıcısı da bireysel müşteriler bakımından da hiçbir farkı bulunmamaktadır. E-faturanın ise belgeyi kimin kime gönderdiği de ortaya çıkmaktadır.
E-fatura ile sistemine geçişte değişiklik ciro limitin de yaşanmıştır. Geçtiğimiz yıllar da ise 10 minyon TL ise ciro limiti yayınlanan tebliği ile de 5 milyon TL düşürüldü. Bununla birlikte ise 2018 ve 2019 yıllarında ciro 5 milyon TL üzerinde olan firmaların ise 1 Temmuz 2020 kadar e-fatura geçmeleri zorunlu hale gelmiştir.
E-arşiv sistemine geçişle birlikte tebliğ de yer alan maddeleri de 1 Ocak 2020 tarihine kadar da;
Mevcut durumda ise e-fatura mükellefi olan firmaların ise İnternet üzerinde olan ilan yayınlayan ve hizmet satanlara da aracılık eden firmaların Aynı gün de vergi mükellefi olmayan kişilerinden 30 bin TL üzerinde fatura ise düzenleyenlerin Aynı gün için de vergi mükelleflerine, tüm vergiler dahilin de 5 bin TL üzerinden fatura düzenleyenlerin e-arşiv faturaya geçiş yapması gerekmektedir.Konun hakkında detaylı bilgiyi de Vergi Usul Kanunun Tebliği’nden ulaşılabilmektedir.
E-fatura Sistemi İşletmelere Katkısı
Faturaların elektronik ortam ile üzerinden iletip yaparak kağıt kullanımı azaltılabilir. Basım ve kargo maliyetleri de ortadan kalkmış olmaktadır. Faturalandırma sürecinde ise ivme kazandırılabilir ve nakit akışınızı da hızlandırabilirsiniz. E-fatura kullanıcısı olarak da belirli standartları yakalayarak firmanın piyasa değerini de arttırabilirsiniz.
Kullanımı giderek yaygınlaşan sistem ile mali müşavirinizin e-fatura sürecinin kolaylıkla yönetmesini sağlayabiliyorsunuz. Faturalarınızın ortak sistemler aracılığı ile görüntüleyebilir, muhasebe programlarıyla birlikte fatura sistemi ile kullanım sağlayabilirsiniz.