Binlerce kişinin merakla beklediği Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı yerleştirme sonuçları açıklandı. YDUS sınav sonucunuza ulaşmak için haberimzide yer alan linki tıklayabilirsiniz.
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, YDUS'a giren adaylar, yerleştirme sonuçlarına ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecekler.
Dava süreci devam eden alanlarla ilgili değerlendirme ve tercih işlemi, idari yargı kararı sonrasında yapılacak.
YDUS SONUCUNU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
YAN DAL NEDİR?
Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına (YDUS) başvurabilmek için adayların; sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman unvanını almış olmaları şarttır.
YDUS ile Yan Dal Uzmanlık eğitimine başladıktan sonra kurum ve dal değişikliği için yeniden yan dal uzmanlık giriş sınavına girenlerin mesleki bilgi puanı % 2 oranında düşürülecektir.
Özlük hakları Sağlık Bakanlığında kalmak kaydıyla üniversitelere Sağlık Bakanlığı adına açılan kontenjanlara başvuracak adaylar 5413 Sağlığı Kanun Hükümlerine tabii olacaklardır. 01.11.2005 tarih ve 25983 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5413 Sayılı Kanunla 181 Sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ek 4.Madde olarak eklenen madde ile aşağıdaki hüküm getirilmiştir:
Kadroları Sağlık Bakanlığında Olup ilgili Yönetmelik hükümlerince diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi yapmak isteyen personel; döner sermaye ek ödemesi hariç her türlü mali ve sosyal hakları Bakanlık tarafından karşılanmak üzere, Bakanlıkça bu amaçla ilgili kurum ve kuruluşlarda görevlendirilebilir ve bu şekilde görevlendirilenler eğitimlerinin bitiminde görevlendirme süresi kadar Bakanlığa hizmet yapmakla yükümlüdürler. Söz konusu personelden örneği Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmış "Yüklenme Senedi ile Muteber İmzalı Müteselsil Kefalet Senedi" alınır. Anılan personelin hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeden veya tamamlamadan görevinden ayrılması, müstafi sayılması, görevine son verilmesi veya Devlet Memurluğundan çıkarılması halinde kendileri için Bakanlıkça yapılmış olan her türlü ödemeler toplamından, hizmetin tamamlanan kısmı için hesaplanan miktar indirildikten sonra bakiye miktar kendilerinden tahsil edilir. Tahsilat, borç miktarı ve ilgilinin durumu dikkate alınarak azami beş yıla kadar taksitlendirilerek yapılır. İlgililerin uzmanlık eğitiminde başarısızlığı veya kendi istekleri ile uzmanlık eğitimini bırakmaları durumunda ise, görevlendirme süresi kadar Bakanlığa hizmet yapmaları zorunludur. Belirtilen hizmet süresi kadar Bakanlığa hizmet yapmak istemeyenlere yapılmış olan her türlü masrafların tamamı birinci fıkradaki esaslara göre ödettirilir.
Sağlık Bakanlığı adına açılan kontenjanlara başvuracak adaylar 5413 Sağlığı Kanun Hükümlerine tabii olacaklardır. 01.11.2005 tarih ve 25983 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5413 Sayılı Kanunla 181 Sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ek 4.Madde olarak eklenen madde ile aşağıdaki hüküm getirilmiştir:
YAN DAL SINAVINA BAŞVURABİLMEK İÇİN UZMAN OLMAK ŞART MI?
Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına (YDUS) başvurabilmek için adayların; sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman unvanını almış olmaları şarttır.
Sınava başvuru şartları
MADDE 9 u2013 (1) Yan dal giriş sınavına başvuracaklarda;
a) Türkiye'de tıp doktorluğu mesleğini yapmaya yetkili olmak,
b) Sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman unvanını almış olmak,
c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4) ve (5) numaralı alt bentlerinde sayılan şartlara sahip bulunmak,
ç) Devlet memurluğundan ve kamu görevinden çıkarma cezası almamış olmak,
d) Devlet memurluğundan çekilen veya çekilmiş sayılanlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 97 nci maddesine göre atanmasına engel hali bulunmamak,
e) İlgili yan dalda yapacağı eğitimle ilgili sağlık engeli bulunmamak,
şartları aranır.
Yabancı uyruklular;
a) Kurumlarda yabancı uyruklulara ayrılan kontenjan bulunması,
b) Sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda, Türkiye'de uzman unvanını almış olması veya yabancı ülkelerde yapılan uzmanlık eğitiminin denkliğinin kabul edilmiş olması,
c) Türkiye'de yan dal uzmanlık eğitimi yapmalarına engel hallerinin bulunmaması,
ç) Türkiye'de ikametlerine izin verilmiş olması,
d) Uzmanlık eğitimi süresince kendilerine burs verileceğini veya Türkiye'deki giderlerinin karşılanacağını belirten bir belgenin sunulması,
e) YDUS'da ilgili alana yerleştirilmiş olunması,
kaydıyla uzmanlık eğitimine kabul edilir.
(2) Yabancı uyruklular ayrıca mesleki konuları izleyebilecek derecede Türkçe bildiklerini ölçmek amacıyla Kurulun belirleyeceği bir kuruluş tarafından yapılan Türkçe dil bilgisi sınavında başarılı olduklarına dair belgeleri, uzmanlık eğitimine başladıkları tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde sunmak zorundadır. Aksi takdirde bu kişilerin uzmanlık öğrenciliği ile ilişikleri kesilir. Türkiye'deki tıp fakültelerinin Türkçe bölümlerinden mezun olanlarda, Türkçe dil bilgisi başarı belgesi aranmaz.
(3) Uzmanlık eğitimi yapmak isteyen yabancı uyruklulara, ikili antlaşmalarla yabancı ülkelere ayrılan kontenjanlar hariç olmak üzere, uzmanlık öğrenciliği kadrolarının en çok % 10'una kadar ilave kontenjan ayrılabilir.
(4) Türkiye'de yabancı uyruklu olarak uzmanlık eğitimi görmekte iken Türk uyruğuna geçenler kadrosuz ve aylıksız olarak uzmanlık eğitimine devam eder."