Arkadaşını kalbine sıktığı tek kurşunla öldüren sanık, "Kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davada "Kendimi savundum" dedi. Yerel mahkeme"Meşru müdafaa" dedi ve sanığı beraat ettirdi. Öldürülenin ailesinin avukatı savunmaya ve karara itiraz etti; "1,5 metre mesafeden ateşlenen tabancadan çıkan mermi hızına yetişecek bir canlı türü daha dünyada var olmamıştır. Matrix programı hariç. Meşru müdafaa olamaz." Yargıtay bu itirazı haklı buldu ve yerel mahkemenin beraat kararını bozdu.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre olay şu şekilde gelişti. Fikret Kemerkaya(47), uyuşturucu satışından yakalanıp cezaevine giren arkadaşı Şenel Cevahir'in (50) adını kullanarak uyuşturucu satışı yaptı. Cevahir cezaevinden çıktıktan sonra 2014 yılı Aralık ayında Üsküdar'da bir tekstil atölyesinde Kemerkaya ile buluştu. İkili arasında para meselesi yüzünden çıkan tartışmada Cevahir 1 buçuk metre mesafeden Kemerkaya'yı silahla vurdu. Bu sırada Kemerkaya da silahını ateşlemek istedi ancak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Şenel Cevahir hakkında "Kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
YEREL MAHKEME 'MEŞRU MÜDAFAA' DEDİ
Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan sanık Şenel Cevahir ilk olarak silahın ağzına Fikret Kemerkaya'nın mermi vermeye çalıştığını, bunun üzerine kendisinin boşluğa ateş ettiğini, Kemerkaya'nın mermiye doğru hareket etmesi nedeniyle kalbine geldiğini iddia etti. Mahkeme yaptığı yargılama sonucunda sanık Şenel Cevahir'in kendisine silah çeken ve ateş etmek isteyen maktul Fikret Kemerkaya'yı kendisinin daha önce davranarak ateş etmek suretiyle öldürmesi eylemini meşru müdafaa olarak belirtti. Mahkeme kararında, "Kendisinin yaşam hakkına yönelmiş gerçekleşen haksız bir saldırıyı o anda içinde bulunduğu koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlediği kabul edilerek meşru müdafaa altında işlediği kabul edilerek beraatına karar verilmiştir" dedi.
Bir üye hakim ise "Meşru müdafaa hükümlerinin uygulanabilmesi için bu hükümlerden yararlanacak kişinin kaçma, kurtulma, yardım isteme, imkanının olmaması, olayın ani bir şekilde gelişmesi ve karşı tarafın öldürmekten başka bir seçeneğinin olmaması gerekiyor. Sanık olay mahaline silahlı gitmiştir" diyerek karara şerh koydu.
'DÜNYADA VAR OLMADI, MATRİX HARİÇ'
Müşteki avukatı Cansın Yönet ise öldürme eyleminin kasten gerçekleştiğini belirterek, "Sanık ifadelerinde boşluğa ateş ettiğini, maktulün mermiye doğru hareket ederek kalbine geldiğini iddia etmektedir. 1-1,5 metre mesafeden ateşlenen tabancadan çıkan mermi hızına yetişecek bir canlı türü daha dünyada var olmamıştır. Matrix programı hariç" diyerek kararı temyiz etti.
YARGITAY BERAAT KARARINI BOZDU
Temyiz incelemesinde bulunan Yargıtay 1. Ceza Dairesi sanık Şenel Cevahir'in olay mahalline silah ile hazırlıklı gitmesi, maktulün elinde silah bulunmasına göre ilk haksız hareketi kimin gerçekleştirdiğinin tereddütsüz olarak belirlenememesi karşısında meşru müdafaa değil de haksız tahrik hükümlerinin uygulanabileceğini belirtti. Yargıtay, mahkumiyet verilmesi yerine beraat verilmesinin yasaya aykırı olması nedeniyle kararı bozdu.