Yardıma ilk Türkiye koştu

Irak'ın Süleymaniye şehri yakınlarında, meydana gelen depreme müdahale kapsamında AFAD, Türk Kızılayı, UMKE, Sağlık Bakanlığı ekipleri ve Sivil Toplum Kuruluşları hızla harekete geçti. Irak'ta ki büyük yıkıma ilk el uzatan ülke Türkiye oldu.

Ezgi ÇelikAnkara

Irak'ın Süleymaniye şehri yakınlarında, meydana gelen depreme müdahale kapsamında yardıma ilk Türkiye koştu. Türk Kızılayı, bölgeye 3.000 çadır, 10.000 battaniye, 1 mobil mutfak, 3.000 ısıtıcı ve 10.000 yatak sevkıyat etti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, deprem sonrası kurtarma faaliyetlerine destek olmak amacıyla görevli 42 personelden oluşan 8 araçlık arama kurtarma ekibi görevlendirdi. AFAD ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemeleri bölgeye sevk edildi.

Türkiye, yardım için teyakkuzda

Sağlık Bakanlığı Süleymaniye'de meydana gelen depreme müdahale için 10'u hekim toplam 316 UMKE personeli hazır beklettiğini duyurdu. Afet bölgesine komşu illerde afetzedelere yönelik toplam 4 bin 238 hasta yatağı ve 217 yoğun bakım yatağı hizmete hazır hale getirildi. Adana ve Mersin şehir hastaneleri olası hasta ve yaralı sevki için teyakkuza geçirildi. Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerinde birer adet ağır iklim tipi sahra hastanesi hazırlandı. Afetzedelerin gerektiğinde kara ve hava ambulansları ile sevki için 10'u 4 sedyeli olmak üzere 40 kara ambulansının hazır bekletildiği açıklandı.

"Irak halkını yalnız bırakmayacağız"

Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Irak u2013 İran sınırında meydana gelen depremin ardından bölgeye ulaşmak için birçok ilden harekete geçti. Bu kuruluşlardan biri olan İHH İnsani Yardım Vakfı Acil Yardım Ekipleri, tüm yurtta teyakkuz haline geçirildi ve öncü ekip, başta İstanbul olmak üzere birçok ilden Irak'a ulaşmak üzere yola çıktı. İHH Arama ve Kurtarma Koordinatörü Emre Yerli İHH Acil Yardım Birimi'nin çalışmalarını şu sözlerle anlattı: "Afetin zararları ortadan kaldırılıncaya kadar bölgeyi terk etmeyeceğiz.10 arkadaşımız İstanbul'dan olmak üzere toplamda 30 profesyonel acil yardım gönüllümüz Irak'a doğru yola çıktı. Acil yardım gönüllülerimiz orada hem enkaz araması yapacak hem de yardımlarımızı ulaştıracaklar. Ekiplerimiz, Kilis Koordinasyon Merkezi'mizden dün gece yola çıkan 2 TIR dolusu çadır, kuru gıda ve battaniyeyi afetzedelere ulaştıracak. Ayrıca her gün sıcak yemek sağlayan Mobil Aşevi TIR'ımız da yine dün gece Irak'a doğru hareket etti. Şanlıurfa, Elazığ, Bingöl, Adıyaman ve Şırnak'tan yola çıkan acil yardım ekiplerimiz de an itibariyle Habur Sınır Kapısı'na ulaştılar. Geçiş yapmak için hazır bekliyorlar. Bunun yanında Uluslararası Doktorlar Derneği'nden de (AID) 5 doktorumuz ekibimize dahil olacak. Yıllardır olduğu gibi mazlum Irak halkını yalnız bırakmayacağız" dedi.

"Mazlum coğrafyaların yanındayız"

Yardımeli Derneği Genel Başkanı Dr. Sadık Danışman, Urfa, Diyarbakır, Mardin Yardımeli Derneği üyelerinden oluşan bir ekibin bölgeye insani yardım götürmek için harekete geçtiğini söyledi. Bölgeye ulaşan ekibin ihtiyaç tespiti yapacağını anlatan Danışman, şöyle konuştu: "Barınma, gıda, sağlık konusundaki tüm ihtiyaçları bölgeye ulaşan ekibimiz tespit edecek. Ardından Türkiye genelinden bir ekibimiz bu ihtiyaçlarla bölgeye intikal edecek. Yardımeli Derneği olarak hazırlıklarımıza başladık. Irak'tan gelecek rapora göre ihtiyaçları yola çıkaracağız. Türkiye bugün dünyanın her yerinde mazlum ve mağdurun yanındadır. Irak'ta yaşanan deprem sonrası da bu görüntüye şahit oluyoruz. Arakan'dan Somali'ye Somali'den Moritanya'ya mazlum coğrafyaların tümünde Türkiye'yi ve ülkemizin sivil toplum kuruluşlarını görmek mümkündür" dedi.

"Kardeşlik ve dayanışma örneği sergileniyor"

İyilikder Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Bahar, bölgede Kızılay ve AFAD ile işbirliğinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin Irak'ta bir yardım seferberliği başlattığını belirten Başkan Bahar, Doğu'da en yakın temsilciklerinin bölgeye ulaştığı bilgisini verdi. "Türkiye, her afet karşısında mazlum coğrafyalara karşı bir sorumluluk hissediyor" diyen Bahar, "Türkiye, Irak'ta yaşanan depremin ardından ilk yardım eli uzatan ülke oldu. Dünyaya baktığımızda böyle bir milleti görmek imkansızdır. Türk milleti, bölgede insanların dinine, ırkına bakmaksızın çok güzel bir dayanışma ve kardeşlik örneği sergiliyor. Öncelikle bizim insanımıza teşekkür etmek gerekiyor. Ülkemizin bu seferberlik ruhu her mazlum ve mağdur coğrafyada artarak sürecektir" şeklinde konuştu.