YAPAY ZEKA NEDİR?

Son zamanlarda en çok duyulan konulardan biri yapay zeka nedir? sorusudur.

Son zamanlarda en çok duyulan konulardan biri yapay zeka nedir? sorusudur.

Multidisipliner bir alan olan yapay zeka, bilgisayar sistemlerinin tıpkı insan gibi zeka ve öğrenme yeteneğini ön plana çıkaran terim olarak adlandırılabilir. Yapay zeka, bilişsel psikolojiden ve bilgisayar bilimlerinden faydalanır. Yapay zeka da amaç, bilgisayar sistemine insan gibi hareket etme, tıpkı insan gibi düşünme, öğrenme, cevap verme, anlama ve kavrama, herhangi bir olay hakkında karar verme ve problemleri çözme yetenekleri kazandırmaktır. Dolayısıyla yapay zeka bir çok alanda kullanılabilir. İstatiksel modellerden oluşan yapay zeka, görüntü işleme, derin öğrenme, uzman sistemler ve robotik sistemler gibi alt alanları da içerisine alır. Yapay zeka, farklı alanlarda ve farklı şekillerde kullanabilme potansiyeli taşır. Bunlar arasında sesli asistanlar, müşteri hizmetleri, finansal analiz araçları ve otonom araçlar yer alır. Bu da demektir ki yapay zeka kullanılarak yazılmak istenen bir metin sesli asistanlar aracılığıyla tamamlanabilir. Yapay zekanın bir çok faydası olduğu gibi çeşitli endişelere yer verdiği durumlarda vardır. Bunların başında insanın yerini makinelerin almasından dolayı işsizlik endişelerinin doğması gelir. Yine gizlilik ve güvenlik konuları da yapay zeka ile alakalı tartışma ve endişeleri sebebiyet vermektedir. ancak yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanılması doğru şekilde uygulandığında bir çok alanda fayda sağlar.

YAPAY ZEKA NE İŞE YARAR?

Yapay zeka ne işe yarar? sorusunun aslında birden fazla yanıtı vardır. Çeşitli işlevlere sahip olan yapay zekam farklı alanlarda kullanılabilen bir teknoloji olarak ön plana çıkar. İnsan yeteneklerini benzer zeka ve öğrenme kabiliyetlerini simüle eden bu teknoloji, birden fazla alanda önemli oranda katkı sunar. Yapay zeka bir çok sektörde kullanılabilir. Bir işin tamamlanmasında geçen sürenin en aza indirgenmesine ve iş verimliliğinin artmasını sağlayan yapay zeka, seri üretim için de kullanılabilir. Üretim sektöründe, sağlık sektöründe, finansal sektörlerde yapay zeka ciddi anlamda kolaylık sunar. Ayrıca hızlı ve hassas bir şekilde etki gösteren yapay zeka, sağlık sektöründe tedavi sürecini iyileştirme yönünde katkı sunarken finans sektöründe dolandırıcılık tespiti yapmak gibi olumlu etkiler sunabilir. Son zamanlarda yaygın olarak kullanılan internet alışverişi için de yapay zeka ciddi anlamda kolaylık sunar. Örneğin: e ticaret sitesi kullanıcısı olan biri yapay zeka sistemini kullanarak müşteri deneyimini geliştirebilir. Bu sayede tüketicilerin tercih ve davranışlarına kolay bir şekilde analiz ederek bu yönde iyileştirmeler yapabilir. Yine veri analizi hususunda da önemli bir yere sahip olan yapay zeka, manuel olarak işlenmesi gereken veri setlerini kolay bir şekilde tespit ederek sisteme işlenmesini sağlar. Yapay zekanın işletmeler için rekabet avantajı sağladığı da göz ardı edilemez. İşletmelerin en iyi kararlar almasında büyük fayda sağlayan yapay zeka, hem işletmenini büyümesine hem de müşteri potansiyeline göre kararlar almasına yardımcı olur.

YAPAY ZEKA NERELERDE KULLANILIR?

Yapay zeka nerelerde kullanılır? sorusu da yine merak edilip araştırılan konulardan biri olarak dikkat çeker. Yapay zekanın kullanım alanı oldukça geniştir. Neredeyse her alanda ve her kategoride yapay zekaya başvurmak mümkündür. Bilgisayar programının büyük bir parçası olan yapay zeka, bilgisayar ve teknolojik cihazlara entegre edilmiştir. Araçların çevreyi algılaması, ses sisteminin kullanılması, görüntü oluşumu gibi çeşitli kategoriler için kullanılan yapay zeka, otomotiv endüstrisinde, sağlık alanında, navigasyon, dil çevirileri ve e-ticaret sitelerinde kullanılabilir.