Adana'nın Aladağ ilçesinde geçen yıl 29 Kasım'da 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yangının ardından yaşanan acı hafızalardan silinmedi.
Aladağ'ın köylerinden okumak üzere geldikleri ilçedeki yurtta kalan öğrenciler Cennet Karataş (10), Tuğba (10) ve Sema Nur Aydoğdu (13), Bahtınur Baş (10), Nurgül Pertlek (11), Gamze Bagır (12), İlknur Maden (12), Sümeyye Yetim (12), Sevim Köylü (13), Zeliha Avcı (13) ile yurt müdürü Cuma Ali Genç'in kızı Sare Betül (6) ve 20 yaşındaki eğitmen Fatma Canat'ın yurt binasında çıkan yangın sonucu yaşamını yitirdiği olay, ülke gündemini derinden sarstı.
Olayda hayatını kaybedenlerin acısı aileleri kadar herkesi büyük üzüntüye boğdu. Her birinin farklı hikayesi olan küçük kızların cenazeleri, aileleri ve yakınlarının ağıtlarıyla toprağa verildi.
Kızlarını kaybeden aileler bir yandan acılarını yaşarken, bir yandan da hukuk mücadelesi başlattı. Olayın ardından başlayan süreç çok boyutlu olarak devam etti.
Hukuki süreç sürüyorYangın sonrası başlatılan soruşturma kapsamında yurt müdürü Cuma Ali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek üyeleri Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş tutuklandı.
Soruşturma safhasında Ramazan Dede, Ramazan Keleş, Mustafa Öztaş ve Mahir Kılıç hakkında tahliye kararı verilse de itiraz üzerine bu kişiler tutuklanıp yeniden cezaevine gönderildi.
Zanlılar hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
Bu arada, yangının ardından kapatılan yurt binası iş makineleriyle yıkıldı.
Kozan ilçesinde 30 Mayıs'ta başlayan yargılama sürerken 70 yaşındaki Ramazan Dede, 5 Haziran'da avukatının başvurusu üzerine adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
Halihazırda son duruşması 9 Ekim'de görülen davada 6'sı tutuklu 7 sanığın, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam ediliyor.
Bir sonraki duruşması 11 Aralık'ta görülecek davayı çok sayıda sivil toplum kuruluşu yakından takip ediyor.
Meclis Araştırma Komisyonu rapor hazırladıOlayla ilgili TBMM'de Aladağ'daki Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler İçin Yaygınlaştırılması amacıyla "Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu" kurularak, sadece bu olayla ilgili değil, ülke genelinde öğrenci yurtlarına yönelik yapılması gereken çalışmalara ışıt tutacak tespitlerde bulunuldu.
Komisyonca hazırlanan raporda, barınma hizmetlerine ilişkin kanun düzeyinde mevzuatın yetersiz olduğu, bu nedenle "Barınma Hizmetleri Kanunu" düzenlenerek yasal dayanağın güçlendirilmesi ve kayıt dışı faaliyetlerin de önlenmesi, "Barınma Hizmetleri Çerçeve Denetim Standardı" hazırlanarak, öğrencilere bu hizmeti veren tüm özel ve resmi kurumların aynı ölçütlerde denetlenmesinin sağlanması gerektiği belirtildi. Raporda, ülkede çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesi, bunlara ilişkin politikaların belirlenmesi konusunda yasama süreçlerinde çocukların üstün yararının daha iyi gözetilmesi için TBMM bünyesinde daimi Çocuk Hakları Komisyonu kurulması önerildi.