Ezgi ÇELİK
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Taksim'deki Topçu Kışlası projesi için 12 ağaç kesilmek yerine, sökülerek bir başka yere nakledilecekti. Bu proje için Türkiye'de yer yerinden oynadı. 12 ağacın sökülüp bir başka yere taşınmasını ağaç katliamı olarak sunmuşlardı. 12 ağacın sökülmesi için kıyamet koparan gruplar CHP'li Yalova belediyesinin 180 ağacı katletmesine sessiz kalması dikkatlerden kaçmadı.
Sokaklar savaş alanına dönmüştü
Gezi Parkı olaylarının ardından neredeyse 1.5 yıl geçti. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Taksim'deki Topçu Kışlası projesi için 12 ağaç kesilmek yerine, sökülerek bir başka yere nakledilecekti. Bu proje için Türkiye'de yer yerinden oynadı. 12 ağacın sökülüp bir başka yere taşınmasını ağaç katliamı olarak sunanlar, halkın bir bölümünü de çağrılarına alet ederek sokakları savaş alanına çevirmişti.
'Gezi Medyası' nerede?
Cemaat'in de desteklediği olaylar silsilesinin tetikçiliğini de her zamanki gibi Doğan medyası olarak Hürriyet ve Radikal üstlenmişti. Hemen her gün hükümetin ve Erdoğan'ın şahsının "ne derece bir ağaç düşmanı" olduğunu göstermeye çalışan Hürriyet ve Radikal istediğini kısmen başarmış, yüz binlerce insanı ağaç hassasiyeti bahanesiyle sokaklara dökmüştü.
Hürriyet görmezden geldi
Şimdi aradan tam 1.5 yıl geçti. Bu kez CHP'li Yalova belediyesi, Tonami Meydanı'na yapılacak olan köprülü kavşak için tam 180 ağacı "sökülemiyor" gerekçesiyle kesti. Şehrin ortasında meydana gelen ağaç katliamını CHP'li belediye başkanı "Kamu yararına olduğu için ağaç kestik" şeklinde açıkladı. Gezi olaylarında Erdoğan'ın "kamu yararı" açıklamalarını görmezden gelen CHP ve Doğan medyası, şimdi Yalovalı başkanın "kamu yararı" açıklamalarını öne çıkararak, yapılan büyük ağaç katliamını gölgelemeye çalışıyor. Ayrıca Hürriyet de Radikal de Gezi Parkı üzerine attıkları yüzlerce manşetinin yanında, Yalova'daki ağaç katliamını manşet bile yapmadan iç sayfalarda "bir haberi kamufle etmek için elden ne geliyorsa yaparak" gördü.
Aynı tepki gösterilsin!
GazeteciYazar Mehmet Acet, yaşanan olaylar ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak gezi eylemlerinin ağaç hassasiyetinden çok çevre duyarlılığını istismar etmeye yönelik bir ideolojik bir malzeme olarak kullanıldığını belirtti. Acet, " Bugün Yalova'da CHP'li bir belediyenin ağaç kesme eylemine gezici ruhunun sessiz kalması da bunu ispat etmiştir. Eğer çevre duyarlılığı üzerine gelişen bir eylem olsaydı gezi sürecinde de bu konudaki duyarlılık muhataplarına ulaştırılabilirdi. Taksim de gezi parkındaki uygulama durdurulmasına rağmen yine bu konu bahane edilerek çeşitli dönemlerde de Gezi ruhu canlandırılmaya çalışılmıştır. Benim çağrım şudur; Eğer mesele ağaç meselesi ise, 2013 Haziran ayında bir ay boyunca bu eylemleri yapanların bugün Yalova'da da benzer bir eylemi başlatmalarıdır. Eğer niyetiniz çevre duyarlılığı ise aynı duyarlılığı CHP'li Yalova Belediyesi içinde gösterilmesini beklerim" dedi.
Çifte standart uygulanıyor
Gazeteci Yazar Cemil Ertem ise, "Türkiye'de bu olaylar siyasi iktidara göre belirleniyor. Çevre duyarlılığı gösteren grupların, CHP'li bir belediyeye ses çıkarmaması da bu olayların temel göstergesidir. Her konuda olduğu gibi burada da çifte standart var" ifadelerinde bulundu.