Yalçınkaya unutulmasın

Düzmece haberlerle AK Parti'ye açılan kapatma davasında şimdi iade-i muhakeme zamanı. Hukukçular, bile bile yalan haberlerle dava açan Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın da unutulmamasını istiyor.

Genelkurmay bünyesinde açılan sitelerde üretilen 13 haber, AK Parti'yi kapatma davasının ek klasörlerinde yer aldı. AK Parti harekete geçerek iade-i muhakeme davası açılması için çalışma başlattı. Çalışmanın bu hafta sonuçlanacağı öğrenilirken, hukukçular AK Parti'ye davayı açan Abdurrahman Yalçınkaya hakkında da girişimde bulunulması konusunda uyarıda bulundu.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin iade-i muhakeme hazırlığına ilişkin parti kurmaylarına talimat vermesinin ardından hazırlıklar son surat devam ediyor. Ergenekon davasının gerekçeli kararının açıklanmasının ardından "AK Parti laiklik karşıtı eylemlerin odağı" kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitmek için son rötuşlar yapılıyor. Çalışmaların tamamlanmasına az bir süre kala hukukçulardan uyarılar geldi. Milat'a konuşan hukukçular, AK Parti'ye davayı açan Abdurrahman Yalçınkaya hakkında da girişimde bulunulması konusunda fikir birliğine vardı.

Yalçınkaya'ya, suç duyurusu yapılmalı

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, önemli bir noktaya dikkat çekerek, "AK Parti sadece yargılamanın yeniden yapılmasına başvurmamalı, aynı zamanda AK Parti kapatma iddianamesini hazırlayan Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya hakkında suç duyurusunda da bulunmalıdır" dedi.

İddianamede 'google' bilgileri

Petek, suç olduğu savunulan bilgilerin yeterince araştırılmadan iddianameye konulduğunu vurgulayarak, "Çünkü bir cumhuriyet savcısı hazırladığı iddianamede dayandırmış olduğu delilerin sıhhatini ve bütün incelikleri ile ortaya koyması gerekirdi. Arama motorları ile kara propaganda sitelerinden alınan bilgileri Yargıtay Başsavcısı araştırması gerekiyordu. Bu gelişmelerden sonra iddianameyi hazırlayan savcının soruşturulması gerekiyor" diye konuştu.

Kapatılmadı ama karalandı

AK Partinin hak mahrumiyeti yaşadığını belirten Petek, "AK Parti kapatılmadı ama bir karalama söz konusu. Pusuda, AK Partinin kapatılması için bekleyenler mevcut. AK Parti açılan davada hak mahrumiyetine mahkum edildi. Yani asılsız delilerle hakları alındı. Bu haklarını yeniden kazanması ve üzerine yapıştırılan suçlamanın kalkması açısından açılacak dava çok önemli" şeklinde konuştu.

Yalçınkaya hangi amaçla hareket etti?

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya ise, davanın yeniden ele alınmasında hiçbir engel olmadığına dikkat çekti. Kılıçkaya, "yeni deliller çıkmıştır veya var olan deliler çürütülmüştür. Bu noktada kapatma davasının yeniden ele alınmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Burada en önemli nokta Yalçınkaya'nın bu bilgileri hangi amaçla kullandığı ortaya çıkarılmasıdır" diye konuştu.

Bilerek kullandıysa 'müebbet'

Yalçınkaya hakkında kapatma davasında bağımsız olarak yeni bir inceleme başlatılması gerektiğini ifade eden Kılıçkaya, "Yalçınkaya eğer bu düzmece bilgileri bilerek kullandıysa o zaman 'hükümeti kasten düşürmeye yönelik girişimler' sebebi ile hakkında müebbet hapis istemiyle iddianame hazırlanması gerekiyor" dedi.