Yahya Sinvar sahabe gibi bir hayat yaşadı

Ortadoğu Uzmanı Filistinli Araştırmacı yazar Muin Naim 'Türkiye, İslam İş birliği Teşkilatı ya da Arap Ligi'nin çerçevesine bağlı kalmamalı, bu örgütleri harekete geçirmeli ve hatta bazı uluslararası anlaşmalardan çekilmeyi göze alarak Filistin davasına sahip çıkmalıdır. Bu sadece Filistin'e değil, gelecekte Türkiye'yi de etkileyebilecek büyük bir tehlikeye karşı önlem almak anlamına gelecektir.' Diye konuştu.

RÖPORTAJ: FATMA GÜLŞEN KOÇAK

Gazze içindeki masum insanlarla birlikte yanmaya yakılmaya devam ediyor. Dünyanın sessizliğinden cesaret alan terör devleti alçak saldırılarını sürdürüyor. Yaşananları artık soykırım kavramı bile anlatmakta aciz kalıyor. İnsanlık düşman caniler diri diri mazlumları yakıyor. Evlerini yıkıyor sığındıkları çadırları bile ateşe veriyor. Dünya tarihinde böyle zulüm görülmedi. Müslümanlar olarak çaresizliği kabul etmememiz gerekiyor. Her birimizin mutlaka yapacak bir şeyleri olmalı. Soykırıma alışmamalıyız. Katliamlara sessiz kalmamalıyız. Yapılacak ne varsa mutlaka yapmalıyız. Gazeteci sanayici siyasetçi sivil toplum önderi nerede olursak olalım ve mutlaka yapabileceğimiz bir şeyler olduğunu unutmamamız gerekiyor. Parçalanan bedenine rağmen son nefesine kanının son damlasına kadar çarpışan Şehidimiz Yahya Sinvar bize örnek olmalı. Bu dava sadece Ahmet Yasin’in, Rantisi’nin, Heniye’nin ve Sinvar’ın davası değildir. Kıblesini kaybetmemiş her Müslümanın ve vicdanını yitirmemiş her insanın davasıdır.

Bölgeyi çok yakından tanıyan ve analiz eden Filistinli Araştırmacı Yazar Sayın Muin Naim ile Şehadete yükselen Ümmetin kahramanı Yahya Sinvar’ın mücadele dolu hayatını, Gazze’deki son durumu ve hâlâ her şeye rağmen Türkiye’nin ve Türklerin Filistin için daha fazla ne yapabileceğini konuştuk.

Terör devleti soykırımcı İsrail’in alçak bir saldırısı sonucu Hamas Lideri Yahya Sinvar şehit edildi. Üzüntümüz büyük. Lanetli kavim Sinvar’dan neden bu kadar korkuyordu? Tanıyanlar için kahramanlığı aşikardı. Filistin ve Filistinlilerin gözünde ve gönlünde nerede duruyordu Sinvar?

Yahya Sinvar aslında sadece Hamas ve Filistin için değil, dünya çapında İslami hareketler ve özgürlük mücadelesi veren tüm gruplar için büyük bir kahraman ve örnek teşkil eden bir insandı.

AKLI HEP HALKININ SORUNLARINDAYDI

Toprakları işgal edilmiş halkı sürülmüş ve haksız yere öldürülmüş bir kahramanın ruh halini anlamak mümkün. Şehit Lider Yahya Sinvar Hayatı boyunca neyin mücadelesini verdi?

Hayatı boyunca, özellikle çocukluğundan beri, İsrail devletini Filistin’den çıkarmak için ne yapabileceğini düşünen biriydi. Yaşadığı dönemde bir sahabe gibi, zor şartlarda büyümüş ve sürekli mücadele içerisinde olmuştur. Onun hayatına baktığımızda sahabe gibi bir hayat yaşadığını ve onlar gibi mücadele ettiğini görürüz.

YAHYA SİNVAR’IN BÜTÜN HAYATI MÜCADELEYLE GEÇTİ

Davasının bütün çilesini çektiğini görüyoruz. İnanmış ve adanmış olmanın bütün bedelini ödemiş. Hapishane hayatından bahseder misiniz?

Genç yaşlarda İsrail'in zindanlarında 20 seneden fazla hapis yatmış, pek çok hastalıkla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Hayatının her dönemi zorluklarla ve mücadelelerle doludur.

GAZZE’DE DİRENİŞ YALNIZ BIRAKILDI

Sizin için zor olsa da Gazze’deki durumu bize anlatır mısınız? Neler oluyor neler yaşanıyor?

Gazze’deki savaşın mevcut durumu, son gecede yaşananlarla özetleniyor: Gazze’de direniş yalnız bırakılmış durumda, çatışmalar yoğunlaşıyor, İsrail ordusu özellikle Gazze’nin kuzeyinde ve şehir merkezinde aralıksız olarak bombalamalar yapıyor. Bir gecede sadece bir binada yüzden fazla, hatta bazı rakamlara göre 150’den fazla Filistinli (çoğunluğu kadın ve çocuk) hayatını kaybetti. İsrail ordusu, binaların kalıntılarını dozerlerle yıkıp içeride kalan insanları öldürdü.

KATLİAMLAR DURDURULMAZSA ONBİNLERCE İNSAN DAHA ÖLECEK!

Bu kadar ağır saldırılar ve bombalamalar altında direniş nasıl bir durumda? Düşmana karşılık verebiliyor mu? Bu savaş devam ederse sivil insanlar daha ne kadar dayanabilecek?

Bu zulüm devam ederken, direniş kahramanca devam ediyor, ancak bedelleri çok ağır. Eğer bu katliamlar durdurulmazsa, on binlerce insan daha hayatını kaybedecek.

TÜRKİYE GAZZE’Yİ SAVUNMALI VE GÜÇLENDİRMELİDİR

Terör devleti İsrail ve onun arkasındaki ABD hiç durmadan kan dökmeye masum insanları katletmeye devam ediyor. Canlı yayında bir millet soykırıma uğruyor. Anlamakta ve anlamlandırmakta zorlanıyoruz. İslam dünyası denilen dünya sessiz ve sağır. Her şeye rağmen Türkiye sesini çıkarıyor sözünü yükseltiyor. Bu manada Türkiye daha fazla ne yapmalı sizce?

Türkiye’nin ne yapabileceği sorusuna gelirsek, Türkiye, kendi toprak bütünlüğünü nasıl koruyorsa Gazze’yi de aynı şekilde savunmalı ve güçlendirmelidir.

GAZZE DÜŞERSE TÜRKİYE ZOR BİR DÖNEM GİRER

Cumhurbaşkanımız yaptığı konuşmada İsrail’in tehdidi altında olduğumuzu söyledi. Türkiye’nin böyle bir Siyonist terörün tehdidi altında olduğunu düşünüyor musunuz?

İsrail, Gazze cephesini geçtikten sonra Lübnan ve Suriye cephelerine yönelecektir ve bu cepheler düşerse, Türkiye de düşmanlarla çevrili bir durumda kalabilir. Osmanlı’nın yıkılmasına neden olan Gazze savaşının tekrar edilmesi halinde Türkiye daha zor bir döneme girebilir.

TÜRKİYE EKONOMİK BASKI UYGULAMALI

Pekiyi bu denli tehlikeli bir tehdit altında olan ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin mutlaka yapması gerekir diye düşündüğünüz öncelikler neler olmalıdır?

Fiilen yapılabilecekler arasında, İsrail’e yapılan tüm ticari ve petrol sevkiyatlarının durdurulması ve ekonomik baskı uygulanması yer alıyor. Bu baskı İsrail’i kısa sürede savaşı bitirmeye zorlayabilir.

İSRAİL ASKERİ YETKİLİLERİ TÜRK KANUNLARINA GÖRE YARGILANMALI

Hukuki anlamda Türkiye katil ve soykırımcı İsraillilere karşı nasıl bir yaptırımda bulunabilir?

İsrail ordusunun yetkililerinin Türk kanunlarına göre yargılanması, uluslararası arama kararlarının çıkarılması ve bu kişilerin dünyada hareket edemez hale getirilmesi gerekmektedir.

İSRAİL’E MAL GÖNDEREN ŞİRKETLER İFŞA EDİLMELİ

Bütün katliamlara rağmen dünyasını ahiretine tercih eden bazı sermaye sahipleri çocuk katili insanlık düşmanı teröristlere ticari menfaatlerini düşünerek erzak göndermeye devam ediyor. Bu hususta düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

Türkiye’de İsrail işgal devletine açık ya da gizli destek veren kişiler ve oluşumlar terör destekçiliği ile yargılanmalı, İsrail’e mal gönderen ve satan şirketler ifşa edilmeli ve bu şirketler toplumsal baskıya maruz kalmalıdır.

FİLİSTİN HALKI TÜRKİYE’DEN BÜYÜK BEKLENTİLER İÇERİSİNDE

Filistin’de bombalar altında kalan evleri yakılan bedenleri parçalanan yıkıntılar arasında hala cesedi çıkarılamayan kardeşlerimiz var. Aslında ölen onlar değil. Ölen biziz. Dirilen onlar. Ölü olan iki milyar Müslüman. Bir Türk olarak mahcubiyetle soruyorum. Filistinlilerin Türkiye’den ve Türklerden beklentileri nelerdir?

Filistin’deki masum insanlar, kadınlar, çocuklar ve mücahitler Türkiye’den büyük beklentiler içerisindedir. Türkiye bugüne kadar İsrail’e karşı yeterince etkili adımlar atmamıştır. Türkiye, İslam İş birliği Teşkilatı ya da Arap Ligi'nin çerçevesine bağlı kalmamalı, bu örgütleri harekete geçirmeli ve hatta bazı uluslararası anlaşmalardan çekilmeyi göze alarak Filistin davasına sahip çıkmalıdır. Bu sadece Filistin’e değil, gelecekte Türkiye’yi de etkileyebilecek büyük bir tehlikeye karşı önlem almak anlamına gelecektir.

Bize vakit ayırıp sorularımızı cevaplandırdığınız için çok teşekkür ederiz. İnşallah sonraki röportajlarımızı İsrail’in yok olduğu özgür Filistin Devletinin kurulduğu bir zamanda ve zeminde yaparız.

İnşallah çok teşekkür ederim. Filistin’in ve Filistinlilerin sesini duyurmak konusunda gösterdiğiniz olağanüstü hassasiyet sebebiyle Milat Gazetesi’ne ve size şükranlarımızı sunuyoruz.