Haber: Marina Mussa
7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonu İsrail rejimine çifte darbe vurdu. Hamas’ın tüm dünyaya İsrail’in gerçek yüzünü göstermesi, Müslüman olan ya da olmayan tüm insanları Siyonistlerin soykırımına karşı ayaklandırılmasının yanı sıra yüz binlerce Yahudi’nin bölgeden kaçmasına sebep oldu.
İşgalci İsrail rejiminin istatistik bürosu, 7 Ekim’den sonra 230 binden fazla Yahudinin ülkeyi yalnız başına terk ettiğini, Kasım ayında ise yaklaşık 140 bin kişinin daha ülkeyi terk ettiğini, savaştan önce yurt dışında bulunan 470 bin Yahudinin de savaşa katılmamak için geri dönmediğini açıkladı. İsrail merkezli haber kaynakları, Filistin’deki Yahudilerin demografik yapısının zayıflaması, askeri mobilizasyonundan kaçan Yahudi sayısının artması Siyonist yönetimini ciddi endişeye soktuğunu dile getiriyor.
‘Birlikte terk edelim’ kampanyasıİsrail’in Gazze Şeridi'nde başlattığı bombardıman ve yakın zamanda ateşkes işaretleri alınamaması üzerine, Siyonist yönetim karşıtı gençler sosyal medyada 10 bin Yahudiyi ülke dışına göç etmeye ikna etmek amacıyla "Birlikte terk edelim" adlı kampanya başlattı.
Kampanya, sosyal medya aracılığıyla İsrailli ailelerini dünya çapında yeni bir yaşam yeri bulmaya, sadece çifte vatandaşlığa sahip olanlara değil, tüm Yahudilere bölgeyi terk etme çağrısında bulundu. Kampanya yetkilileri dışarı kaçmaya çalışan tüm ailelere destek olacağını da açıkladı.
Çifte vatandaşlar Rusya'ya kaçtıRusya Dışişleri Bakanlığı 9 Ekim'den bugüne yaklaşık 6 bin kişinin bölgeden Rusya'ya geri döndüğünü bildirdi.
Rusya Büyükelçi Anatoliy Viktorov, İsrail ve Rusya çifte vatandaşlığına sahip kişilerin Siyonist ordu için seferber olmak istemediklerini ve ülkeyi terk ettiklerini söyledi. Diplomat, “Çifte vatandaşlığa sahip bazı vatandaşlar, İsrail'den mümkün olan en kısa sürede ayrılmalarına yardımcı olmamız için bize başvurdu. Muhtemelen savaşa çağrılabilecekleri anlamına geliyor" diye konuştu.
Yahudiler Avrupa’ya akın ediyorİsrail Kanal 12'nin haberine göre, Portekiz'in Yahudilere İsrail pasaportu taşımaları koşuluyla sığınma vizesi almalarına izin verileceğini duyurmasının ardından çok sayıda İsrailli, Portekiz'e sığınma talebinde bulundu. Avrupa Schengen Vize Haberleri internet sitesinde İsrail'in Portekiz vatandaşlığı başvurularında yüzde 68, Fransa'nın yüzde 13, Almanya'nın yüzde 10 ve Polonya'nın da aynı oranda artış gösterdiği ortaya çıktı.
Turizm sektörü tosladıSavaştan korkan Yahudiler işgalci İsrail’in başına gelen tek sorun değil. İsrail Turizm Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında savaşın patlak vermesinin ardından işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret eden turist sayısının çok düştüğünü paylaştı. Bakanlık, “Ekim ayına kadar turizm sektörü, Kovid-19 salgınının yol açtığı çöküşü atlatmaya çalışıyordu ancak El Aksa Tufanının saldırısından sonra yabancı ziyaretçi sayısı daha da düştü” dedi. Bakanlığın yayınladığı bilgilere göre, Aralık ayı yalnızca 52 bin 800 turist ziyarette bulundu.
Ekonomi çöküyorYıllardır Siyonistlerin zulümlerine dur demek için Filistin direnişini başlatan Hamas, işgalci Netanyahu hükümetine ekonomik açıdan büyük hezimete uğrattı. İsrail merkezli yayın Haretz’in yaptığı habere göre, bölgede çoğu kasaba insanlardan boşaltılıp işletmeler kapatıldı. İsrail ihracatında önemli yeri olan üzüm bağları da dâhil olmak üzere tüm tarım alanlarında üretim durduruldu.
Tel Aviv Üniversitesi'nden ekonomist Tomer Fadlon, savaşın durması halinde bile ekonomik olarak toparlanmanın garanti olmaktan uzak olduğunu söyledi. Fadlon, "Yani bu savaş sadece savaşı kazanmakla ilgili değildi. Aynı zamanda evlerine sağ salim dönebilecekleri, bir iş yürütebilecekleri ve hayatlarını sürdürebilecekleri duygusunu geri kazanmakla da ilgili. Bunlar artık uzak bir ihtimaldir" dedi.
Yabancı yatırımcılar İsrail’den çekildiHamas- İsrail savaş sonuçları üzerine analizlerde bulunan yazar ve gazeteci Stefano Lorusso Hamas’ın başlattığı operasyondan sonra çoğu uluslararası anlaşmanın askıya alındığını, yabancı yatırımcıların işgal altındaki topraklara yatırım yapmaktan çekindiğini dile getirdi. Lorusso, “Laikler, katı milletvekillerinin önderlik ettiği bu savaşın yol açtığı büyük bir ekonomik durgunluktan korkuyorlardı. Yabancı yatırımcılar ve şirketler de ulusal para birimi olarak ülkeye yatırım yapma konusunda temkinli davranmaya başladılar, çoğu şirketler anlaşmaları feshetti” dedi.