Yağ satarım, bal satarım!

Hamza Mercanoğlu

Kemal Sunal film hediyeli ve dört kavanozu 100 Liraya olanından bahsetmiyorum. Karadeniz'de yüksek kayalıklarda yetişen ama ismini bir türlü hatırlayamadığım, bu arada Google dada tüm aramalarıma rağmen ismini bir türlü bulamadığım, şifa niyetine yenen en pahalı baldan hiç bahsetmiyorum. (yazıyı bitirmiştim ki hatırladım. Anzer balıydı, evet, evet. Anzer)

İlkokula gittiğim çocukluk yıllarımdan hatırımda kalmış bu replik, belli ki keyif aldığım bir oyundu. Hani öğretmen, bizi kızlı erkekli bir çember şeklinde yan yana oturtup, içimizden birisini seçerdi, ve sonra o seçilen, kollarını yanlarına doğru açarak şarkı söyler edasıyla " yağ satarım, bal satarım, ustam öldü, ben satarım" diye bağırarak koşar, en sonunda da birisinin omuzuna vurarak kendisi yerine oturur ve oyunun devamını sağlardı ya. Bu oyun böylece uzayıp giderdi, ta ki teneffüs zili çalıncaya kadaru2026

Seçim dönemlerinde "usuldendir", irili ufaklı tüm Parti'ler halka yakınlaşır ve vaatlerin bini bir paraya havada uçuşur. Geçtiğimiz genel seçimlerde aklımda kalanlardan bazıları dudak uçuklatan cinsten! Mesela bir Parti lideri " herkese ama herkese aylık maaş" bağlayacağını söylemişti! Bir başkası köylülere şirin görünme ihtiyacı hissetmiş olacak ki " mazotun fiyatını 1 Liraya" düşüreceğini açıklamıştı!

Benzer uçuk hikayeler uzayıp gider. İşin asıl enteresan tarafı şu ki; Bu vaatleri veren adamlar, yanlarına, isimlerinin başında kocaman harflerle "PROF." yazan kocaman herifleri alırlar! Amaç ciddi görünmekse eğer, aslında doğru yapıyorlar.

Temel felsefe şu olsa gerek "biz bu halka ne söylesek onu yer!..." Yemiyor işte! Bak eğer yeseydi bugün mecliste olmaz mıydınız? Naylon dolmalarınıza kanmıyor halk. Daha kansın mı? Bunca darbe görmüş, 70 li yılların tüp kuyruklarını yaşamış, her futbol maçında Milli takımın attığı gole sevinemeden " zam havliyle" sevinci kursağında kalmış, hülasa yerin yedi kat altına girmiş çıkmış bir halk, eğer yutsaydı bu " fasa fiso" ları yuh diyecektim!

Halkı boş vaatlerle kandırıp, beş yılda bir "yağlama yıkama" vaziyeti alacağınıza, adam gibi politikalar üretseniz olmaz mı ağalar?

Mesela, 12 yıldır ülkeyi yöneten bir Parti'ye, sırf muhalefet edip inat yapacağız diye ak'a kara, kara'ya da ak demeseniz ne olur? Tabiatınız elvermiyor! Haklısınız, bu bir kişilik meselesi. Demokrasinin işlemediğinden dem vuruyorsunuz! Tamam, kabul. Belki demokrasimiz topallıyor, ancak, Demokrasilerin başarıyla temsil edildiği ülkelerde, işleyişin tek mesulü iktidar partileri midir? Gözünüzü açın da orada ki muhalefet Partilerine de bir bakın! Milli menfaatlerin ulusal beraberlik gerektirdiği durumlarda, nasıl bir araya gelip tek yumruk olduklarını bir görün. Ya siz? Yapmayı en iyi bildiğiniz şey "ecnebilere şikayet" Çok çakalsınız!..

Ülkenin en gizli bilgileri, yabancı ülkelere alçakça servis edildiğinde bile sesiniz çıkmadı. Darbelere itiraz bir yana "Ordu göreve" çığırtkanlığı yaptığınız pankartlar hala durur arşivimde.

Siz ne ayaksınız hoca?

Televizyonda ki adam canhıraş bağırıyor " Yüz liraya, bir değil, iki değil, üç değil, dört değil, beş hiç değil, altı da neymiş, yedi sandıysanız yanıldınız, tam sekiz kavanoz bal veriyorum"u2026. Ve mecliste teneffüs biter, haydi oyuna "yağ satarım, bal satarımu2026"