Türkiye, silah satışlarını en çok artıran ikinci ülke

Türkiye, geçmişte sadece silah satışı yapılan bir pazar olarak değil, şimdi büyük bir üretici olarak görülüyor. Son SIPRI raporuna göre, Türkiye, silah satışlarını en çok artıran ikinci ülke olarak sıralamada yer aldı.

Türkiye'nin savunma sanayiinde başlattığı yerli ve milli üretim hamlesi meyvelerini her alanda vermeye devam ediyor.

Güney Kore’nin ardından ikinci ülke Türkiye

"Dünyanın yeni silah satıcılarıyla tanışın" başlığıyla yayınlanan makalede, Türkiye'nin savunma sanayiinde ihracatını Güney Kore'nin ardından en çok artıran ikinci ülke olduğunu belirtti.

2018- 2022 yıllarında Türkiye'nin silah ihracatının bir önceki beş yıllık döneme kıyasla yüzde 69 arttığı ve küresel silah pazarındaki payının iki katına çıktığı vurgulanan makalede, artışa rağmen küresel silah pazarının ancak yüzde 1,1'inin Türkiye'ye ait olduğu ifade ediliyor.

2023 yılındaki silah ihracatı hedefi: 6 milyar dolar

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI'nin raporuna dayandırılan analizde, Türkiye'nin 2023 yılındaki silah ihracatı hedefinin 6 milyar dolar olduğu da anımsatılıyor.

Körfez ülkeleriyle yapılan silah anlaşmaları, yerli yapım SİHA'ların başarısı, Türkiye'nin modernize edilmiş denizaltılarının ayrıntılı biçimde anlatıldığı yazıda, yeni silah üreticisi olarak Türkiye'nin gelecek vaat ettiği vurgulanıyor. Modernize edilmiş denizaltılarını Türkiye'den alan Pakistan'ın ve Azerbaycan'ın ortak olduğu Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN'ın yıl sonundan önce uçması beklendiği hatırlatılan makalede Türkiye'nin uçağı ABD'nin F-35 satmayacağı ülkelere pazarlayacağı söyleniyor.

‘Küresel ligde artık farklı bir konuma sahip oldu’

KAAN, HÜRJET, KIZILELMA, ANKA-3 ve TOGG gibi birbirinden gelişmiş teknolojileri bünyesinde barındıran projeler üzerinde çalışan ve bir çoğunu başarıyla hayata geçiren Türkiye, küresel ligde artık farklı bir konuma sahip oldu. Daha önceleri teknoloji ve savunmada Türkiye'yi pazar olarak gören yabancılar Türkiye'yi artık 'teknoloji ülkesi' olarak adlandırmaya başladı.

Türkiye’de silah ihracatı

SSM'nin temel görevlerinden biri, savunma sanayinin gereksinimlerini karşılamak, yeni girişimleri teşvik etmek ve bunları entegrasyon ve ihtiyaçlara göre yönlendirmek, yabancı sermaye ve teknoloji katkısı için olanaklar aramak, mevcut ulusal sanayiyi yeniden düzenlemek ve entegre etmektir. İşletmeler için ve bu konuda devlet katılımı için planlar yapmaktadır.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı kuruluşundan bu yana geçen 35 yılda ve özverili çabalar sonucunda, Türkiye'de modern bir ulusal savunma altyapısının oluşturulmasında gerçek başarılar elde etti ve bazı hayati alanlarda oldukça başarılı sonuçlar aldı. Her biri faaliyet alanlarında önemli bir boşluğu dolduran Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını yerel kaynaklardan karşılamak üzere kilit savunma sanayi kuruluşları kurulmuştur.

Ayrıca projeler ve sanayileşme faaliyetleri çerçevesinde bazı önemli yetenekler elde edilmiştir. Kısaca bunlar şu şekildedir:

Teknoloji altyapısı

İhracat altyapısı

Yan sektörlerin güçlendirilmesi

Yeniden yapılanma sektörü

Uzmanlık

Türk savunma sanayii artık özgün ürünler üretebiliyor ve ana destekçisinin TÜBİTAK olduğu geniş bir araştırma ve geliştirme programına sahip.

SSM projeleri sonucunda artık Türkiye bir savunma sanayisine sahip. Teknokent'te, küçük ve orta ölçekli işletmelerde, araştırma kurumlarında ve üniversitelerde çok yeterli düzeyde alt sistem üreticisi, firma bulunmaktadır. Bu, artan silah ihracatı ile daha da arttı.

En son BM rakamları, Türkiye, Çin ve Çek Cumhuriyeti'nin ABD'nin başını çektiği dünyanın en büyük hafif silah ihracatçıları listesine girdiğini gösteriyor.