Tahşiye grubuna karşı 22 Ocak 2010'daki operasyonun 27 Ocak tarihinde Wikileaks belgelerinde yer aldığı ortaya çıktı.
Wikileaks'e göre ABD'nin Türkiye elçiliği, bu operasyonların El Kaide ile bağı bulunmayan İslami oluşumları sindirme amacı taşıdığını iddia ediyor. Kamuoyuna Tahşiyeciler olarak sunulan Nur Talebeleri ile ilgili önemli detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Mehmet Doğan'ın takipçilerine karşı 22 Ocak 2010 tarihinde eş zamanlı olarak birçok ilde operasyon düzenlendi ve operasyonda çok sayıda insan gözaltına alındı. 22 Ocak tarihinde yapılan operasyon 27 Ocak 2010 tarihinde Wikileaks belgelerinde yer aldı. ABD Elçiliğine göre Türkiye'de el-Kaide zanlısı diye tutuklananların el-Kaide'yle ilgisi yok. Wikileaks belgelerine göre ABD'nin Türkiye elçiliği Türkiye'de yapılan El Kaide operasyonlarının El Kaide ile organik bağı bulunmayan İslami oluşumları sindirmek amacı taşıdığını iddia ediyor.
BÜYÜKELÇİNİN BİLGİ NOTU ARŞİVLERDE
Wikileaks belgelerinde ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden 27 Ocak 2010 tarihinde 'Gizli' ibareli gönderilen kriptoda o günlerde Polisin yürüttüğü El Kaide operasyonlarıyla ilgili bilgi geçiliyor. Dönemin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey tarafından yazılan bilgi notunda Türk Polisinden aldığı bilgiyi paylaşılıyor.
BASKI UNSURU YAPILDI
Polis ve diğer güvenlik teşkilatlarının tutuklanan kişilerin El Kaide ile irtibatlı olmadıklarını bildiklerini, tutuklamalardaki El Kaide tabirinin, örgütle irtibatlı olup olmadıklarına bakılmaksızın İslami radikallerin yakalanmasında hem polis hem de basın tarafından kullanıldığını belirtiyor. Büyükelçi Jeffrey tutuklamaların önleyici amaçlı olduğu değerlendirmesinde bulunduğu belgelere yansıyan notlar arasında bulunuyor.
Kaynak: Yenişafak