Whatsapp''tan satış yapmak

Türkiye''nin en başarılı e-ticaret sitelerinden biri olan Sefamerve.com''un kurucusu Mehmet Metin Okur güzel bir sistem geliştirmiş.  Whatsapp üzerinden yapay zeka destekli bir sanal asistan  ile tüm satın alma işlemini tamamlatıyor.

Bedri Yandımkaldım

İnternetten alışveriş yapmanın en cazibeli yanlarından biri de kısa bir zaman içinde tüm satın alma işlemlerini tamamlamaktır. Müşteri olarak satın alacağımız ürünün tüm detaylarını bilmek hatta site üzerinden danışmak isteriz. Satın alma kararımızı en çok etkileyen etkenlerden biri müşteri hizmetleri ile hızlı bir şekilde temas kurmak ve çok fazla sayfa tıklamadan yani zaman kaybetmeden siparişimizi tamamlamaktır.

İşte bunun için, Türkiye'nin en başarılı e-ticaret sitelerinden biri olan Sefamerve.com'un kurucusu Mehmet Metin Okur güzel bir sistem geliştirmiş. Whatsapp üzerinden yapay zeka destekli bir sanal asistan ile tüm satın alma işlemini tamamlatıyor.

Sitenin ana sayfasında bir whatsapp ikonu var. Tıkladığınız zaman sitenin whatsapp hattına bağlanıyorsunuz ve bir "merhaba" yazarak yapay zeka ile yazışmaya başlıyorsunuz. Sistem size "hangi ürünü", "hangi rengini" istiyorsunuz gibi sorular soruyor. Aradığınız ürünü ve rengi yazdıktan sonra önünüze sitede sergilenen ilgili ürünler geliyor. Ve birini seçiyorsunuz. Bundan sonraki gelişmeler daha da güzel. Siteye bağlanmadan ödeme yapılıyor. Teslimat adresi için de konum göndermeniz yeterli.

Sefamerve.com’dan dünyada bir ilk

Mehmet Metin Okur ile yaptığım söyleşide Mehmet Bey; "en büyük sorun müşterinin siteye girmesi ve doğru ürün ile buluşması. Sonra da adres girme sorunu ya da yanlış adres girme, ve ödeme sistemi. Müşteri işi çok hızlı bitirmek istiyor. 50-60 yaşındaki bir insan cep telefonundan sitelere giremiyor ama whatsapp kullanıyor. Whatsapp üzerinden müşterinin master card'ından para çekiliyor. Bu olay dünyada bir ilk. Bu şekilde günde yüzlerce sipariş alıyoruz" dedi.

Bu yöntemle müşteri dönüşümü yüzde 2'den 14'e çıkan serfamerve.com, haftada 50 bin kişi ile iletişime geçiyor.

E-ticaret yakın gelecekte bu şekilde evrileceğini belirten Mehmet Metin Okur, Facebook'un bu projeyi başarı hikayesi olarak yayımladığını ifade etti.

Sistemde, sadece yazarak değil, istediğiniz ürünün fotoğrafını whatsapptan göndererek o ürüne ya da çok yakın görseldeki benzer bir ürüne ulaşabiliyorsunuz.

Mehmet Metin Okur, giyim sektöründe muhafazakar kesimi hedefleyerek 2012 de kurduğu online satış sitesini bu günlere taşıyıp, günde ortalama 10 bin - 30 bin arası sipariş alan global bir site haline getirmiş. Bu yıl ki cirosu 360 milyon TL. Bunun yüzde 40'ı e-ihracat.

Hollanda ve Dubai de ofisleri olan site, geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığının yetkilendirdiği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından verilen "Güven Damgasını"da aldı.