Kansızlık nedir? Kansızlık neden olur? Kansızlık tedavi edilebilir mi? Yoksa ömür boyu takviye edici ilaçlar mı kullanmak gerekiyor? Kansızlık olarak bilinen demir eksikliği de denilen kansızlık belirtileri nelerdir? Kansızlık nasıl anlaşılır? Hem psikolojik hem da fiziksel olarak olumsuz sonuçlara yol açan kansızlık hakkında bilgiler derledik. İşte Vücutta görülen kansızlık belirtileri....
Kansızlık Belirtileri
Kansızlık belirtileri halk arasında kansızlık olarak bilinen demir eksikliğinin vücutta gösterdiği farklı farklı belirtiler olarak bilinir.
Kansızlık tıbbi diliyle anemi kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) azlığından dolayı oluşan bir durumdur. Kansızlık belirtileri kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazladır. Kansızlık her yaşta görülebilir ve çok sık görülen bir hastalıktır. Kansızlık çok farklı şekillerde belirti verebilir.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Yorgunluk, halsizlik ve güç kaybı İştahsızlık Cilt renginin solgunluğu Baş ağrıları Bayılmalar Sinirlilik Konsantrasyonda güçlük Cilt kuruluğu El ve ayaklarda uyuşmalar Kulaklarda uğuldama ve çınlama Dudak kuruluğu, çatlamalar Ağızda, dudak ve dilde yaralar (aftlar) Tırnaklarda kırılmalar Saç dökülmesi İyi bir uyku sonrasında bile geçmeyen yorgunluk Çabuk yorulma Sık sık hastalanmak Zayıf bağışıklık sistemi Soğuğa karşı dayanıksız olma sürekli el ve ayakların üşümesi Kansızlık Belirtileri Nedenleri Nelerdir? Demir eksikliği Vitamin ve mineral yönünden zengin meyve ve sebzelerin tüketilmemesi Et ve balık ürünlerinin tüketilmemesi Süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi Özellikle yumurta gibi besin değerleri çok yüksek olan gıdaların tüketilmemesi Kronik hastalıklar Vücudun yeterince kırmızı kan hücresi (alyuvar) üretememesi Üretilen kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından yok edilmesi Kanamalar Adet kanamaları Hamilelik Böbrek hastalıkları Besin alerjileri B12 vitamin eksikliği Vegan ya da vejetaryen beslenme Aşırı miktarda kafein içeren içeceklerin tüketimi (çay, kahve)
Kansızlık Belirtileri Tedavisi Nasıldır?
Birey kendinde kansızlık belirtileri gözlemlediğinde bir uzmana danışmalıdır. Kansızlık belirtileri göz önüne alındıktan sonra uzman tarafından istenen tahliller sonucu kansızlığın tanısı konulabilmektedir. Tanısı konulmuş kansızlık belirtilerinin tedavisi ise ilaç yoluyla olmaktadır. Kansızlığın en büyük nedeni demir eksikliği olduğu için demir takviyeleri kansızlığı tedavi edici yönde kullanılabilir. Demir eksikliğiyle birlikte B12 vitamin, eksikliği de görülüyorsa B12 vitamini ilaç ya da iğneleriyle birlikte kullanılabilir. Aynı zamanda meyve, sebze ve hayvansal ürünlerin tüketilmesi ve düzenli ve dengeli beslenmeyle kansızlığın önüne geçilebilir. Vegan ya da vejetaryen diyet uygulayanların tüketmediği besinlerin takviyesini almaları önerilir. Bu sayede kansızlık belirtileri görülmez. Kansızlığın bir nedeni olan kafeinli içecekler yani çay, kahve tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır. Kansızlık mutlaka tedavi edilmelidir, tedavi edilmediğinde hasta daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilir.