Vergi dairesi başkanlıkları "defterdarlığa" dönüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirileceğine yönelik açıkladığı düzenleme, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında açıkladığı düzenleme, 1 Eylül itibarıyla hayata geçirildi. Bu düzenleme ile defterdarlıklar ve vergi dairesi başkanlıkları birleştirildi.

3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı

Bu kapsamda yapılan değişiklikler, 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile duyurulmuştu. Kararnamede, Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetlerin, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde kurulan defterdarlıklar aracılığıyla yürütüleceği belirtilmişti.

Başkanlıklar tek çatı altında toplandı

Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teşkilatındaki defterdarlıklar ve GİB'in taşra teşkilatındaki vergi dairesi başkanlıkları tek çatı altında toplandı. 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları, defterdarlık olarak yeniden yapılandırıldı ve bulundukları illerin isimleriyle anılmaya başlandı.

Vergi dairesi başkanları da defterdar unvanını aldı. Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde ise yeni defterdarlıklar kuruldu, böylece GİB ülke genelinde tek tip bir örgüt yapısına kavuştu.

Ek olarak, Bakanlığın taşra teşkilatındaki Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak, doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı defterdarlıklar bünyesinde yürütülmeye başlandı.