Mirasçılık belgesi yada diğer adıyla veraset ilamının nasıl alınacağı ile ilgili bütün detaylar haberimizde. Veraset İlamı Nedir? Veraset ilamı nasıl alınır? Veraset ilamı ne işe yarar? Gibi sorularınız bu haberde cevap buluyor.
Veraset ilamı nedir?
Bir kimsenin ölümü halinde yakınlarına miras bıraktığı takdirde, yasal olarak bu mirasın kimlere ne oranda kaldığını gösteren resmi belge, veraset ilamı olarak nitelendiriliyor. Söz konusu belgenin alımı için mirasçılar istediği bir zaman yetkili yerlere başvurabiliyor.
"Veraset ilamı nasıl alınır?"
Veraset ilamının alınabilmesi için mirasçılardan birinin Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek, veraset ilamı için başvuruda bulunmaları gerekiyor. Veraset ilamı dilekçesini Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim eden herkes, söz konusu veraset ilamını alabiliyor.
Bu noktada mirasçıların dikkat etmeleri gereken bir husus bulunuyor;
Mirasçıların veraset ilamını aldıktan sonra miras yolu ile gayrimenkul elde ettikleri takdirde, söz konusu mal varlığın beyan edilmesi gerekiyor. Bu nedenle mirasçıların emlak beyanı, veraset ilamı ve varislerin adı, soyadı ve imzası ile birlikte bağlı olunan belediyeye başvurulması gerekiyor.
Veraset ilamı dilekçesi
Aşağıdaki durumların varlığı halinde noterden veraset ilamı çıkarılamaz. Bu hallerde noter gerekçeli ret kararını başvuru sahibine bildirir ve Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne yönlendirir. Başvuru sahibi bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak veraset ilamını talep edebilir.
● Soy bağı ya da mirasçılık bağı bulunmaması ● Miras bırakanın vasiyetinin olması ● 04/01/2016 tarihinden önce vefat etmesi ● 23/11/1990 tarihinden önce vefat etmesi ve eşinin hayatta olması ● Miras bırakanın veya mirasçılardan birinin gaip olması, evlatlık olması, vatandaşlıktan çıkarılması ya da birden fazla vatandaşlığının olması ● Miras bırakanın veya mirasçılardan birinin aynı gün içinde ölmesi
Veraset ilamı ne işe yarar?
Bir miras üzerindeki mirasçıların kimler olduğu ve mirastan payları veraset ilamı belgesinde yer alır. Verasetten kaynaklanan gelir artışının vergilendirilebilmesi ve veraset ve intikal vergisi beyanında bulunabilmek için veraset ilamının başvuruya eklenmesi gerekir.
Veraset ilamı süresi
Veraset ilamı çıkartmak için herhangi bir süre sınırı yoktur. Ancak veraset ve intikal vergisi kapsamında edinilen mallar için belirli sürelerde veraset ilamının alınarak beyanname verilmesi zorunluluğu vardır.
Veraset ilamı ücreti
Noterden alınan veraset ilamı ücreti yılık olarak belirlenir. 2017 yılı için veraset ilamı ücreti 65,40 TL’dir