Gonzalez, Maduro'nun seçim zaferini tanımaya "zorlandığını" iddia etti

Venezuela'da temmuzdaki başkanlık seçimlerinde yarışan muhalif lider Edmundo Gonzalez, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu seçimin galibi olarak tanımaya zorlandığını öne sürdü.

BBC'nin haberine göre, Gonzalez, sığındığı İspanya'dan gönderdiği video mesajında, Caracas'taki İspanyol Büyükelçiliğinde saklandığı sırada Maduro'nun yardımcıları tarafından bir mektup imzalamaya zorlandığını belirtti.

Gonzalez, videoda, mektubu imzalayarak Maduro'yu seçimlerin galibi kabul ettiğine işaret ederek "Ya imzalayacaktım ya da sonuçlarına katlanacaktım. O noktada özgürlüğümün hapiste olmamdan daha faydalı olabileceğini düşündüm." dedi.

Mektubu 'değersiz' olarak nitelendiren Gonzalez, milyonlarca Venezuelalının oyuyla seçildiğini ve bu görevi yerine getirme sözünü verdiğini kaydetti.

- Gonzalez'in mektubu kendi isteğiyle imzaladığı iddiası

Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı ve Maduro'nun müttefiki Jorge Rodriguez ise Gonzalez'in mektubu kendi isteğiyle imzaladığını savundu.

Rodriguez, Caracas'ta düzenlediği basın toplantısında, Gonzalez'e iddialarını geri alması için "24 saat" süre verirken aksi takdirde muhalif adayın iddialarını çürüten ses kayıtlarını yayınlayacağını belirtti.

Rodriguez, "Eğer baskı altında imza attıysanız nasıl oluyor da kızlarınızdan biri hala Venezuella'da barış içinde yaşıyor?" diyerek Gonzalez'in iddialarına karşı çıktı.

- Maduro üçüncü kez kazanmıştı

Venezuela Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Maduro, yüzde 51,20 oyla Venezuela'daki devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı.

Muhalefet koalisyonu adayı Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado, seçim sonuçlarını reddetmişti.

İspanya hükümeti de Venezeula'daki seçimlerin kayıtlarının "kapsamlı ve doğrulanabilir" şekilde yayımlanıncaya kadar açıklanan seçim sonuçlarını tanımayacağı açıklamış ve Avrupa Birliği'nde (AB) Venezuela yönetimine karşı alınacak ortak kararlara da önderlik edeceğini duyurmuştu.