Koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfının (İKSV) üstlendiği projenin ayrıntıları, küratörler Sevince Bayrak ve Oral Göktaş'ın sunumuyla, İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) Florya kampüsünde düzenlenen toplantıda paylaşıldı.
Etkinliğe katılan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, "Kültür-sanat üretimine katkıda bulunmak ve Türkiye'deki izleyiciler ile yaratıcı profesyoneller için uluslararası etkileşim olanakları yaratmak, İKSV'nin temel amaçları arasında yer alıyor. Bu kapsamda 2007'den bu yana Venedik Bienali'ndeki Türkiye Pavyonu'nun koordinasyonunu üstleniyoruz. Türkiye'de mimarlık alanında ufuk açıcı, heyecan verici çalışmalar yürüten yaratıcı profesyonellere, bu etkinlikte alan açabilmek bize mutluluk veriyor." dedi.
Taner, Türkiye'nin deprem felaketinden ötürü zor zamanlardan geçtiğini belirterek, şunları aktardı:
"Böylesi bir dönemde, var olan yapıların nasıl dönüştürülebileceğine dair yeni bir düşünme biçimi öneren, başka türlü bir gelecek ve başka türlü bir yeniden yapılanma tahayyülü sunan bu proje için küratörlerimize ve tüm proje ekibine teşekkür etmek istiyorum."
"Ülkemizde çok ciddi miktarda yapının güçlendirmeye ihtiyacı var"Küratörlerden Sevince Bayrak da projenin çıkış noktasını Türkiye'deki terk edilmiş yapıların yeniden kullanıma uygun hale getirilmesi şeklinde açıklayarak, "Bu yapıları kentlerin üzerinde bir yük olarak görmek yerine, birer kaynak olarak değerlendirerek kent hayatına yeniden katmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Amacımız kullanılmayan yapıları açığa çıkarmak ve yenilerini inşa etmek yerine bu yapıları canlandırmak için gerekenleri tartışmaktı." diye konuştu.
Projenin deprem kuşağında bulunan Türkiye gibi ülkelerde önemli hale geldiğine dikkati çeken Bayrak, şu bilgileri verdi:
"Ülkemizde çok ciddi miktarda yapının güçlendirmeye ihtiyacı var. Tüm binaları yıkıp yeniden yapamayız. Yeniden yıkıp yapmak, dünyanın hiçbir yerinde mümkün olmayacak bir şey. Dolayısıyla mevcut yapıları güçlendirmek ve yeniden kullanmak zaten depreme hazırlık için bizim hayatımızda olması gereken çok önemli bir başlık."
Projenin bir diğer küratörü Oral Göktaş ise proje için Türkiye'nin dört bir yanındaki atıl binaları tespit ettiklerine değinerek, "Türkiye'deki kullanılmayan yapı stokunu kolektif olarak belgelemek ve herkesi ilgilendiren bu tartışmayı olabildiğince fazla kişiye ulaştırmak için bir açık çağrı yaptık. Türkiye'nin dört bir yanından açık çağrımıza gelen yanıtlar sayesinde, kolektif bir arşiv oluşturmaya başladık." ifadelerini kullandı.
"Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi" projesiİlhamını Ursula K. Le Guin'den alan proje, terk edilmiş binaların hikayelerini dinlemeyi ve anlamayı öneriyor. Proje ayrıca "geleceğin laboratuvarı" olarak ele alınabilecek bu yapıları yıkmak ya da kaderine terk etmek yerine, nasıl dönüştürülebileceğine dair araştırmalarla geleceğe dair umut verecek önerileri ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, 20 Mayıs'ta açılacak Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergilerinin ana mekanlarından Arsenale'de yer alacak. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Schüco Türkiye ve VitrA'nın eş sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu'na Türk Hava Yolları da havayolu partneri olarak destek veriyor.
Sergiye dair ayrıntılı bilgiye https://turkiyepavyonu23.iksv.org/ adresinden ulaşılabilecek.