Veba, ölümcül olabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Bazen “siyah veba” olarak adlandırılan hastalığa Yersinia pestis adı verilen bir bakteri suşu neden olur . Bu bakteri dünyadaki hayvanlarda bulunur ve genellikle insanlara pireler yoluyla bulaşır. Peki Veba hastalığı belirtileri nelerdir?
VEBA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Veba ile enfekte olmuş kişiler genellikle ani ateş başlangıcı, titreme, baş ve vücut ağrıları, halsizlik, kusma ve bulantı gibi bir ila yedi günlük kuluçka süresinden sonra spesifik olmayan diğer sistemik semptomlarla akut ateşli hastalık geliştirir.
Enfeksiyon yoluna bağlı olarak iki ana veba enfeksiyonu şekli vardır: bubonik ve pnömonik.
Bubonik veba en sık görülen veba şeklidir ve enfekte olmuş bir bitin ısırığından kaynaklanır. Veba bacillus, Y. pestis, ısırmaya girer ve lenfatik sistem boyunca kendisini kopyaladığı en yakın lenf düğümüne doğru ilerler. Lenf düğümü daha sonra iltihaplanır, gerilir ve ağrılı hale gelir ve "bubo" olarak adlandırılır. Enfeksiyonun ileri evrelerinde, iltihaplı lenf düğümleri, irin ile dolu açık yaralara dönüşebilir. İnsandan insana bubonik veba salgını nadirdir. Bubonik veba, pnömonik veba denilen daha şiddetli veba tipi olan akciğerlere ilerleyebilir ve yayılabilir.
Pnömonik veba veya akciğer bazlı veba, en sık görülen veba hastalığıdır. Kuluçka, 24 saat kadar kısa olabilir. Pnömonik veba hastası olan herhangi bir kişi hastalığı damlacıklarla diğer insanlara bulaştırabilir. Tedavi edilmeyen pnömonik veba, erken teşhis ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bununla birlikte, zamanında tespit edilir ve tedavi edilirse iyileşme oranları yüksektir (semptomların başlamasından sonraki 24 saat içinde).