İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Validebağ Korusu'nun yanında yapımına devam eden cami inşaatıyla ilgili, 'Mahkemenin yürütmeyi durdurma ve plan iptali kaldırıldı. Burada bu cami yapılabilir hale geldi' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Validebağ'da Üsküdar Belediyesi'nin, ilçe ve il müftülüğünün talebi üzerine plan tadilatına girdiklerini ve plan değişikliğine yapılan itiraz üzerine, planın iptali ve yürütmenin durdurulması kararı verildiğini belirterek, "Bizim itirazımız üzerine 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma ve plan iptali kaldırıldı. Yani şu anda 1/5000 planımız geçerli ve burada bu cami yapılabilir hale geldi" dedi.
Topbaş, Saraçhane'deki belediye başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Üsküdar'da yapılması planlanan cami inşaatına ilişkin olarak,
"Validebağ Korusu'na müdahale var", "Farklı uygulama olacak" şeklinde algı ortaya çıkmasından rahatsız olduğunu ifade etti.
Koruları korumaya ve İstanbulluların kullanımına açmaya özen gösterdiklerini dile getiren Topbaş, "Cami polemiğinin başlaması ayrıca bizi rahatsız eden bir şey. Çünkü böyle bir muhabbet konusunun gündeme düşmesi, bu konuda 'destek verenler', 'destek vermeyenler' şeklinde toplumda bir ayrışmanın ortaya getirilmesi de gerçekten rahatsız edici. Burada yanlış bir anlaşılma, erken davranma, bilgisizlik belki de... Belki de maalesef siyasete malzeme yapmak adına birtakım adımlar atıldığını düşünmekteyim. Gerçekten irdelenmiş, incelenmiş olsaydı bu boyutlara gelmezdi ve bu şekilde bir sürtüşmenin gündeme düşmesini görmezdik" dedi.
"İbadethane için tahsis edilen alan, Validebağ Korusu'nun dışında"
Topbaş, ibadethane için tahsis edilen alanın, Validebağ Korusu'nun tamamen dışında bulunduğunu ve koruyla hiçbir alakası olmadığını belirterek, bin 200 metrekarelik alanın, Üsküdar Belediyesi'nin kendi mülkiyetine tescilini sağladığını ve tapusunu aldığını, daha sonra ilçe müftülüğü "buranın bir ibadethaneye ihtiyacı olduğu" talebinde bulunduğunu anlattı.
Kadir Topbaş, şu bilgileri paylaştı:
"Evveliyatında Üsküdar Belediyesi'nin, ilçe ve il müftülüğünün talebi üzerine biz bu bölgeyle ilgili bir plan tadilatına girdik ve 1/5000 planlarda dini tesis alanı olarak lejantını koyduk, büyükşehir belediyesi olarak. Yaptığımız bu plan değişikliğine yapılan itiraz, planın iptali ve yürütmenin durdurulmasıyla ilgili bir karar getirildi önümüze düştü. İlçe belediyemizin açıklamalarını ve ortamı yakından takip ettik. Başkan (Hilmi Türkmen) birçok alanlarda bunun detaylarını vermeye, anlatmaya, izah etmeye çalıştı. Ayrıca bu konuda itirazı olanlarla sayın başkanın son mutabakatı da 'Yargının vereceği sonuçlara göre karar veririz'e kadar gelmişlerdi.
Kaldı ki biz Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz plana sahip çıkma adına yürütmeyi durdurma kararı ve plan iptalinin kaldırılmasıyla ilgili bir itirazımız oldu. Bizim itirazımız üzerine 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma ve plan iptalini kaldırdı. Yani şu anda 1/5000 planımız geçerli ve burada bu cami yapılabilir hale geldi. Zaten oradaki diğer taraflar da -diğer deme mecburiyetinde olduğumu ifade etmek istiyorum yoksa taraf yok, hep beraber bu milletin, toplumun bireyleri olarak-oradaki yapıyı, 'Mahkemenin karar vereceği sonuca göre beraberce yapabiliriz'e kadar bir mutabakat olduğunu gördük. Yargının verdiği kararlara uymak zorundayız. İtiraza yol açan değerlendirmeler sonucunda mahkeme, verdiğimiz belgelerle mahkeme daha önce alınan kararın iptaline karar vermiş durumda."
Barajlardaki doluluk
Yağışların devam ettiğine değinen Topbaş, "Şu anda barajlarımız yüzde 30'lar seviyesine geldi. Cumartesi öğlene kadar devam edecek bu yağışlar münasebetiyle de barajların doluluk oranının yüzde 35'lere çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Topbaş, yağışlı günlerde sürücülerin hassas ve dikkatli olması gerektiğine işaret ederek, kentte 38 trafik kazası meydana geldiğini ve 23 aracın yolda kaldığını kaydetti.
"Satıştan dolayı tüketiciye yük gelmeyecek"
Kadir Topbaş, İGDAŞ'ın özelleştirilmesine ilişkin de şunları söyledi:
"Özellikle şu hassasiyeti gösterdik; çalışanların özlük hakları zayi olmadan ve çalışma sürelerine halel gelmeden devamlılığı nasıl sağlayabiliriz. Bunu ihale şartnamelerine zaten koyuyoruz. Şu anda yüzde 95'i büyükşehire ait olan, Türkiye'deki gaz tüketiminin neredeyse yüzde 50'sini tüketen bir kurumdan bahsediyoruz. 5 milyonun üzerindeki abonesiyle büyük bir kurum. Bunu blok olarak satmayı düşünüyoruz. Böylece iyi bir gelir sağlayacağımızı, İstanbul'un, belediyenin, İstanbulluların kasasına ciddi bir rakamın geleceğini düşünüyoruz. Bu parayı ne yapacağız? İDO'yu sattık, ne yaptık, ulaşıma harcadık. Bu parayla İstanbul'a daha fazla metroya kavuşturacağız. Satıştan dolayı da tüketiciye bir yükün gelmeyeceğini özellikle ifade etmek istiyorum. 'Satılırsa, pahalı mı olacak, zam mı gelecek?' diye düşünülmesin. Asla onu düşünmüyoruz"
Satışa talebin fazla olacağına inandığını ifade eden Topbaş, "İyi bir sonuç alacağımızı da bekliyoruz. En iyi fiyatı kim verirse onun olur" dedi. Topbaş, İstanbul'da abone sayısı giderek artan bir sistem olduğunu vurguladı.
Ermenek'e robot kamera gönderildi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ermenek'te işçilerin mahsur kaldığı kömür ocağındaki çalışmalara ilişkin olarak da belediyenin dakikada 8-9 bin metreküp suyu tahliye edebilen 2 Ahtapot aracını ve İSKİ'nin 450 metreye uzaklığa gidebilen robot kameraların bölgeye gönderildiğini bildirdi.
Kaynak: AA