Bankanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ''Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılan Milli Dayanışma Kampanyasına 50 milyon TL katkıda bulunuyoruz. Salgınla mücadelede devletimizin ve milletimizin yanındayız. #BizBizeYeterizTürkiyem'' ifadeleri yer aldı.
MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI’NIN AMACI NEDİR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında “Milli Dayanışma Kampanyası” adı altında bir bağış kampanyası başlatıldığını duyurdu.
Kampanyanın amacını da şu sözlerle açıkladı:
“Amacımız yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır.”
Konuşmasında öncelikle devletin aldığı önlemleri sayan Erdoğan, öğrencilerin kredilerinin ödenmeye devam edeceğini, işletmelerin ve ihracatçıların ödemelerinde ve yeni kredi alımlarında kolaylık yapıldığını, ihtiyaç sahibi 2 milyon haneye 1000’er TL yardım yapıldığını açıkladı.
Ardından “Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında devletin öncülük edeceğini” söyleyerek vatandaşlardan gelen bağışların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü üzerinden dağıtılacağı kampanyayı duyurdu.
Devletin de fonladığı bu vakfa vatandaşların yapacağı bağışlar, koronavirüs salgını zamanında devletin aldığı önlemler sebebiyle geliri azalan ya da tamamen kesilen kişilere yönelik fonları yetersiz kalan vakfın, daha çok kişiye ulaşabilmesine yardımcı olacak.
Kampanyanın sosyal medyadaki etiketi de “Biz bize yeteriz Türkiyem” olarak belirlendi.
Konuşmasının ardından Erdoğan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda da “Toplumun üç temel ayağı, devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör, mümkün olan en yüksek fonu ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak istiyor. Ekonomik anlamda zarar gören ihtiyaç sahiplerine hep beraber ulaşalım.” diyerek yardım yapmak isteyen vatandaşlar için 5 farklı kamu bankasına ait IBAN numaralarını paylaştı.
YARDIMLAR HANGİ KURUMLAR ARACILIĞIYLA, NASIL DAĞITILACAK?
Erdoğan, yardımların 81 ilde ve her ilçede bulunan 1003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla dağıtılacağını söyledi:
“Her ilimizde ve ilçemizde bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımız aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı belirleyip bu yardımları kendilerine sunacağız. Gerekirse muhtarlıklarımızı da devreye alarak kampanyada toplanan paraların en doğru şekilde yerine ulaşmasını temin edeceğiz.”
Bu vakıflar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda bağlı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı. Ancak il ve ilçelerde vali ve kaymakamlara bağlı olarak çalıştığı için denetimleri Vakıflar Genel Müdürlüğü (Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı), İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılıyor. Vakfın bulunduğu her il ve ilçedeki mülki amir, vakfın tabii başkanı sayılıyor. Örneğin İstanbul’daki vakfın başkanı Vali Ali Yerlikaya. Ancak Ankara, İzmir gibi illerde farklı isimler vakıf başkanlığını görevini yürütüyor.
Kampanyayı da büyük oranda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı organize ediyor.
Kampanyanın yürütülmesinde görev alan yetkililerin BBC Türkçe’ye verdiği bilgiye göre bu kampanya için yapılan bağışlar, vakıfların genel bütçesinde toplanmayacak. 5 kamu bankasında açılan hesaplarda ayrıca toplanacak ve böylece diğer yardımlardan ayrılacak.
Ardından her ildeki ihtiyaca göre önce valilikler bünyesindeki, oradan kaymakamlıklar bünyesinde vakıflara dağıtılacak.
Bu vakıflar salgın öncesinde de başvuranlara ayni ve nakdi yardım yapıyordu. Her il için ayrılan bir tutar vardı. Bu tutarlar yine illerin nüfus yapısına göre ve gelen bağışların miktarı doğrultusunda benzer oranlarda artırılacak.
Salgın öncesinde bu vakıfların yaptığı yardımların yüzde 85’inden fazlası nakdi olarak yapılıyordu. Ancak koronavirüs salgını sebebiyle vatandaşların yapacağı bağışlardan sağlanan fonun büyük oranda sağlık ve gıda harcamalarına yardımcı olmak için ayni olarak, yani doğrudan ihtiyaç malzemeleri tedarik edilerek dağıtılması planlanıyor.