Özellikle ileri yaştaki kişileri etkisi altına alabilecek bu duruma karşı kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Burhan Polat, yazın terleme ile birlikte meydana gelen su kaybının ortamdaki artmış nem oranı ile birleştiğinde, tansiyonda ani düşme ve yükselmelere sebep olabildiğine dikkat çekti. Dr. Polat, tansiyondaki bu değişiklikler özellikle ileri yaştaki kişilerde beyin kanaması riskini artırdığını belirterek şöyle konuştu: "Beyin kanaması, beyin damarlarının bütünlüğünün bozulması sonucunda beynin içinde veya üzerinde kan birikmesidir. Halk arasında inme olarak da bilinen beyin kanaması ile Türkiye'de yılda ortalama 5-6 bin kişi karşılaşır. Çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanaması, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı yaz dönemlerinde yüksek tansiyona bağlı olarak da görülebilir."
BEYİN KANAMASININ BELİRTİLERİ
Bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe, bilinç kaybı, uykuya eğilim ve konuşmada bozukluğun beyin kanamalarının belirtileri arasında yer aldığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Burhan Polat, şunları söyledi:
"Beyin kanaması veya belirtileri dikkate alınmadığı zaman hasta üzerinde kalıcı hasar bırakabilir. Bu nedenle; beyin kanaması geçiren kişi fazla hareket ettirilmeden derhal bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir."
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Güneş ışınlarının etkisinin yüksek olduğu 11.00-16.00 arasında açık havada dolaşılmaması gerektiğini anlatan Dr. Polat, sözlerini şöyle tamamladı: "Su kaybına karşı bol su için. Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durun. Geniş kenarlı şapka kullanın. Güneş ışınları yansıtacak açık renklerde, koruyucu giysiler giyinin. Bulutlu günlerde de korunmayı ihmal etmeyin.Sebze ve meyve ağırlıklı hafif yiyecekler tüketin. Kızartma gibi ağır yiyecekleri tercih etmeyin. İlaçlarınızı düzenli alın. Tansiyon kontrollerinizi daha sık yapın. Aşırı tuz tüketiminden uzak durun."