Uzman çavuş olabilecekler

PKK ile mücadelede Doğu ve Güneydoğu'da önemli görev üstlenen geçici köy korucularına, özel tim ve uzman çavuş olmanın yolu açılıyor.

Doğu ve Güneydoğu'da terör örgütü PKK ile mücadelede önemli rol oynayan geçici köy korucularının özel tim ve uzman çavuş olması için çalışma başlatıldı. 35 yıldır ismi ve statüsü tartışma konusu olan köy korucuları, yeni statüleri ile artık tüm ülkeyi korumaya aday. 22 ilde 49 bin 700 bin geçici ve 25 bin gönüllü köy korucusu olduğunu belirten Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan köy korucularına gönderilen yazılarda, uzman er ve erbaşlık ile özel tim kadroları için başvuru talepleri alınmaya başlandığını söyledi. Sözen "Bin kişilik özel tim için 10 bin geçici köy korucusu başvurdu. Ayrıca henüz ne kadar alınacağı belli değil ancak uzman çavuş alımı için de köy koruculardan talep alındı. Kısa sürede 15 binin üzerinde başvuru oldu" diye konuştu.

HEPSİNİ KAPSAYABİLİR

Korucuların adı ve görev tanımına ilişkin 35 yıldır süren belirsizliğin ileride bu yöntemle bitebileceğine dikkatİ çeken Sözen, şunları söyledi: "Adımız geçici köy korucusu ama 35 yıldır yapılan görev geçici olur mu? Yaptığımız iş de köy korumak değil artık il merkezlerinde, operasyonlarda, kamu kurumları ve yolların korunmasında da görev alıyoruz. Biz her yeri koruyoruz. Özel tim için 40 yaş ve lise, uzman çavuşluk için ilkokul mezunluğu ve 35 yaş sınırlaması var, ama ön talebe göre bu koşullarda değişebilir. Geçici köy korucuların ismi daha sonra ne olur bilemiyorum ama bu düzenlemelerle neredeyse bütün korucular profesyonel asker, uzman çavuş ve özel tim olabilir."

350 KADIN KORUCU VAR

Terörle mücadelede 30 yıldır yürürlükte olan 'koruculuk sistemi' 22 ilde uygulanıyor. Geçici korucu sayısı 46 bin 495. Gönüllü köy korucularının 2013 yılındaki rakamı 19 bin 343'tü. Bu sayı emekli ve gönüllülerle 100 bini geçiyor. Kadın korucu sayısıysa 350. Emekliler 750 TL, emekli olmayanlarsa bin TL maaş alıyor.

Kaynak: Star