Uzlaşın!

Meclis'te grubu bulunan 4 parti, yeni anayasa önerilerini tamamlayarak Uzlaşma Komisyonu'na sundu. Gözler anayasa uzlaşma komisyonunda iken STK'lardan çağrı geldi. STK'lar ve hukukçular: 'Yeter artık sivil bir anayasa istiyoruz."

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-

Meclis'te grubu bulunan 4 parti, yeni anayasa önerilerini tamamlayarak Uzlaşma Komisyonu'na sundu. Gözler anayasa uzlaşma komisyonunda iken artık yeni anayasanın yapılmasına vurgu yapan uzman hukukçular ve STK'lar, "Yeter artık bitirin bu işi" çağrısında bulundu.

"Bahane bulmasınlar"

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, "Meclis çatısı altında anayasanın çıkarılması için oluşturulan komisyon çok önemli bir adım oldu. Milletin ihtiyaçlarını karşılayacak anayasanın uzlaşma ile çıkması gerekiyor. Eğer bu uzlaşma ortamında da anayasa yapılmaz ise bir daha böyle bir şans zor bulunur. Bu durumda siyasi partilere önemli görevler düşüyor. Hiçbir bahaneyi öne sürmeden anayasa hazırlanmalıdır" diye konuştu.

Geç kalındı, artık bitsin

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya da, yeni, özgürlükçü ve insan haklarına saygılı bir anayasanın toplum tarafından beklendiğini belirterek, "Şimdiye kadar darbelerle yönetilen Türkiye'nin, evrensel hukuk kriterlerini taşıyan bir anayasa sahip olması için geç bile kalındı. Bugüne kadar anayasanın önünde ayak direyenler bu davranışından vazgeçmeli. Artık yeni anayasanın hazırlanması ve yürürlüğe konulması gerekiyor" diye konuştu.

İdeolojiyi rafa kaldırsınlar

Siyasilerin kendi ideolojilerine göre hareket etmek yerine milletin sesine kulak vermesi gerektiğini vurgulayan Demokraside Birlik Vakfı Başkanı Mehmet Bozdemir, "Bu aşamadan sonra milletin sesine kulak vermeyen siyasiler kaybedecektir. Evrensel hukuk kriterleri doğrultusunda özgürlüklerin önündeki setleri kaldıran bir anayasanın yapılması bekleniyor. Millet oyunu verip meclise yolladı. Siyasiler, bu iradeye cevap vermelidir" dedi.

Partiler, elini taşın altına koysun

Toplumun talebinin özgürlükçü ve sivil bir yeni anayasanın hazırlanması yönünde olduğunu ifade eden Aksiyoner Hukukçular Derneği Genel Başkanı Emrullah Beytar, toplumun taleplerine karşılık verecek anayasanın millete sunulması gerektiğini söyledi. Beytar, "Bu noktada siyasi partilerin elini taşına altına koyması gerekiyor. Millet meclise yolladığı siyasilerden toplumun tamamını kapsayan yeni anayasayı bekliyor" şeklinde konuştu.