Art arda yaşanan hadiseler dünya ekonomisini, ülkeleri, şirketleri, toplumları ve bireyleri ziyadesiyle etkiledi. Bütün bu gelişmelerden otomotiv sektörü de payını aldı. Pandemi nedeniyle üretime ara veren otomotiv şirketleri son olarak yarı iletken çip tedariği sorunu nedeniyle de belirli bir süre üretimi durdurduğunu açıkladı.
Çip krizi nedeniyle Türkiye’den Oyak Renault, Tofaş ve Ford Otosan üretime ara verirken, ardı ardına Audi, Daimler, Ford, Fiat, Honda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Suzuki ile Volkswagen gibi markalar da bu kervana katıldı.
Fabrikaların kapatılması nedeniyle 2021 yılının ilk 6 ayında 2 ila 4 milyon arasında otomobil üretiminin azalması öngörülüyor.
Yarı iletken çip çok önemli
Malum olduğu üzere otomotiv sektörü gelecek planlamasını elektrikli, hibrit, alternatif yakıtlı ve otonom araçlar üzere kurdu. Yatırımlarını da bu doğrultuda güncelledi. Dolayısıyla çip, otomotiv markalarının ürettiği araçlar için çok önemli bir madde.
Çip tedarik sorunu sebebiyle şu an markalar üretime ara verse de elektrikli ve otonom araç yatırımlarına devam ediyor.
Otomotiv sektörünün başı dertte
Bu gelişmelerle alakalı konuşan Otomotiv sektörünün duayeni ve otomobilhaber.com.tr yazarı İbrahim Aybar, “Pandeminin etkisinden kurtulmaya çalışan global otomotiv endüstrisinin bir süredir yarı iletken çip krizinin başını çektiği tedarik zorluklarıyla başı dertte. Halen tüm şiddetiyle devam etmekte olan yarı iletken çip kıtlığı, koronavirüs krizinden kurtulmaya çalışan sektörün önündeki en kritik konu olarak ortaya çıkıyor” dedi.
Honda’nın amacı...
Aybar, “2020 yılında en çok satan ikinci otomotiv grubu olan Volkswagen AG CEO’su Herbert Diess, çip tedariği krizinin otomotiv üretiminde eski günlere dönülmesini yavaşlatan en kritik tedarik sorunu olduğunun altını çizdi” diye konuştu.
“Bir yandan da otomotiv sektöründe elektrifikasyon çalışmaları durmaksızın sürüyor” diyen Aybar, “Avrupa’ da fosil yakıtlı motorlu taşıt üretimi yapan fabrikalarını bu yıl başında kapatan Honda da tamamen elektrik motorlu taşıt üretimine dönüyor. Marka, akıllı enerji teknolojileri şirketi Moxia ve British Gas ile Octopus Energy ortaklığı altında İngiliz tüketiciler için şarj çözümleri getirecek. Böylece Yüzde 100 yenilenebilir enerji ve dinamik kullanım tarifesine geçiliyor. amaç, tüketiciler için şarj işlemini basitleştirmek ve ucuzlatmak” ifadesini kullandı.