Kaçan, kültür-sanat dünyasının bilinçaltı etkilerine vurgu yaparak ebeveynlerden sanatçılara kadar herkese önemli mesajlar verdi. Çocuk şarkılarından başlayarak geniş bir perspektifle kültürel asimilasyon tehlikesine dikkat çeken Kaçan, çözüm önerileri sundu.
'Çocuklarımız kendi değerlerine düşman olarak yetişiyor'Kaçan, yazısında “Çocuklarımız neden kendi değerlerine düşman olarak yetişiyor? Bunun sebebi eğitim müfredatı mıdır?” sorusunu gündeme getirdi ve dikkat çekici bir örnek üzerinden düşüncelerini paylaştı. Özellikle “Kırmızı Balık” adlı çocuk şarkısını ele alan Kaçan, şarkının İngilizce kökenli bir eser olduğunu belirterek bu tür içeriklerin çocukların bilinçaltını şekillendirdiğini ifade etti.
"Kırmızı Balık'ın orijinali, İngilizce bir şarkı olan 'Red Fish.' Bebekler, şuuraltında bu şarkının melodisiyle şekilleniyor. Çocuklar büyüdüklerinde, eğitim müfredatının da etkisiyle, kendi kültürlerine yabancılaşıyor ve Batıcı sanatlara yöneliyorlar," diyen Kaçan, bunun endişe verici bir durum olduğunu dile getirdi.
Kaçan, bu şarkının YouTube’da milyonlarca kez dinlendiğini belirterek, “Anneler, bebeklerini bu şarkıyla uyutuyor. 577 milyon gibi devasa bir görüntülenme sayısından bahsediyoruz. Şuuraltı bir İngiliz melodisiyle büyüyen yavrular, ileride hangi kültüre ilgi duyacak?” diye sordu.
'Ninniler yerine kültürümüzün yayılışı'Geçmişte, annelerin ve ninelerin söylediği ninnilerin çocukların kültürel gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Kaçan, bu kültürün korunması gerektiğini vurguladı. “Mozart’ın ‘Twinkle Twinkle Little Star’ bestesi bile zamanında Türkçe sözlerle çocuklara öğretilmişti. Ancak o dönemde annelerimizden ninniler dinlerdik. Şimdi ise YouTube kültürü çocuklarımızı şekillendiriyor”, ifadelerini kullandı.
'Kişi kulaktan tavlanır'Kültürel etkileşimde müziğin gücüne işaret eden Kaçan, çocukların küçük yaşlardan itibaren kendi kültürlerine uygun eserlerle tanıştırılması gerektiğini belirtti. Yabancı kültürlerin sanatsal üretimlerinin “kültür yaylım ateşi” olarak toplumu şekillendirdiğini savunan Kaçan, “Biz de inatla ve ısrarla kendi kültürümüzü üretmeliyiz. Burada en önemli şey devamlılıktır” dedi.
'Ustalara saygı gösterin'Yazısında, genç sanatçılara da mesaj veren Kaçan, kültür ve sanat adına zorlu koşullarda üretim yapan eski kuşaklara saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. “Mesut Uçakan ve Mehmet Tanrısever gibi ustalar, her türlü zorluğu göze alarak yol açtılar. Belki bu yol altı şeritli asfalt otoban değil ama bunu geliştirmek gençlerin görevidir” ifadelerini kullandı.
Kaçan, gençlerin geçmişe burun kıvırmak yerine bu isimlere minnet duyarak çalışmalarına odaklanması gerektiğini belirtti ve ekledi, “Kırmızı Balık misali ego oltasına takılmayın. Büyüklerinizin karşısında hazırolda durup selam çakın.”
‘Sanatla kültürümüzü yaşatalım’Sanat üretiminin önemine dikkat çeken Kaçan, muhafazakâr sanatçıların özgüvenle hareket etmesi gerektiğini söyledi. Yazısını biraz dağıttığını itiraf eden Kaçan, esprili bir şekilde “Gidip şeker hapımı içeyim” diyerek düşüncelerini sonlandırdı.