15 yıldır Marmara'da çalışan, deprem doğuracak fayı didik didik eden araştırma ekiplerinden en önemlisi olan ve 1999 Gölcük depremi sonrası Türkiye'ye hemen gelen Fransız Le Suroit gemisinin geçen ay açıklanan verileri bunu açıkça söylüyor.
Hürriyet'in haberine göre, söz konusu çalışmaların başındaki isim Fransız Prof. Xavier Le Pichon. Türkiye'nin değerli deprembilimcileriyle yıllarını büyük depremi çözmeye veren Le Pichon'a son bulguları sordum, "Hiç mi iyi bir şey yok?" diye de üsteledim.
İşte Le Pichon'un anlattıkları...
- Birkaç ay önce Marmara'da araştırma yapan Le Suroit gemisinin depremle ilgili bulguları makale olarak yayımlandı. Büyük İstanbul depremi dediğimiz depremi doğuracak Marmara'daki fayın tek parça, tek hat, kıvrımlı iki fay olduğunun kesinleştiği Türk deprem bilimciler tarafından açıklandı.Son araştırmalarınızda ne buldunuz?
1999 yılında Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara'da devam ettiğini, tek bir hatta ilerleyen atımlı fay olduğunu söyledik. Bu fay üzerinde hareket oranının yaklaşık yılda 20 milimetre olduğunu, bu fayda son kırılmanın 1766'da iki büyük deprem sonrasında gerçekleştiğini, gelecek 30 yıl içerisinde yaklaşık 7.6 büyüklüğünde bir deprem olmasını beklemek gerektiğini de belirttik.
2001'de, Prof. Celal Şengör, İTÜ'den Prof. Tuncay Taymaz ve daha pek çok Türk uzmanla yaptığımız çalışmalar, fay hakkındaki bilgilerimizi doğruladı. O dönemde birçok araştırmacı bu verilerin açıklamak için yeterli olmadığını söylüyordu.