HABER: YUNUS EMRE KABAOĞLU
Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Osmangazi Millet Bahçesi’ndeki basın buluşmasında ilçede yapılan yatırımlardan ve gündemdeki projelerden bahsetti. Yıldırım, Ümraniye’de en önemli ihtiyaçlardan birinin otopark olduğunu söylerken, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi.
EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ OTOPARKBin 500 araç kapasiteli otopark yaptıklarını dile getiren İsmet Yıldırım, “Önümüzdeki dönem yine kendimiz otopark yapmaya devam edeceğiz’’ dedi. Yıldırım, otopark ve trafik sorununu çözmek için büyükşehir belediyesinin de destek vermesi gerektiğini belirtti.
Trafik ve parklanma sorunlarını ilçe belediyesi olarak tek başlarına aşamayacaklarını vurgulayan İsmet Yıldırım, “Büyükşehrin desteği lazım. Maalesef bu konuda Ümraniye'de beş, altı tane önemli proje olmasına rağmen; bunlardan sadece bir tanesini yaptık. O da sıkıntıları tamamen çözen değil, durumu hafifleten bir çözüm oldu’’ şeklinde konuştu.
Yıldırım, hem Ümraniye hem İstanbul genelinde trafiğin hafifletilmesi için yeni yollar ve tünellerin açılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
GECEKONDUDA OTURANLAR DAİRE SAHİBİ OLDUUlaşım ve otopark sorunun yanı sıra İstanbul’un gündeminde kentsel dönüşüm olduğunu da bildiren Yıldırım, 2019’da göreve geldikleri zaman Finans Şehir çevresindeki 130 tane gecekonduyu kaldırdıklarını bildirdi. Buradaki insanların daire sahibi olması için destek verdiklerini belirten Yıldırım, bölgede kendilerine ait bir arsa olduğunu da söyledi. Yıldırım, sözlerine şu şekilde devam etti:
‘’Kendimize ait bir arsamızı da Emlak Konut’a verdik. Emlak Konut o arsada hemen konutları yaptı. Tapuları olmayan ve işgal vaziyet halinde olan vatandaşlarımızı borçlandırdık. Bazıları 4 daire şeklinde borçlanarak daire sahibi oldular. Şimdi o dairelerin bedeli 15 milyon civarında. Oradaki vatandaşlar, kentsel dönüşümde avantajlı duruma geldi.’’
İlçede toplamda 3 bin 200 binanın yıkıldığı bilgisini de paylaşan Yıldırım, ‘’Yıkılan binaları insanlarımız kendi imkânlarıyla veya müteahhitlerle yaptılar. Ümraniye eski yerleşim yeri olduğu için 40-50 yıllık binalar var. 2B arazilerinde 40-45 bin konut dönüşümü var. Diğerleri ile birlikte 60 bin civarında. Ümraniye’de 60 bin binanın dönüşmesi ile kentsel dönüşüm tamamlanır. İlçedeki evlerin yüzde 70’i depreme dayanıklı. 1999 depreminden sonra yapılan evler hem mühendislik hizmeti aldı hem zemin sağlam bu bölgede. Bir de yasada değişiklik yapıldı. Üçte iki çoğunluk yüzde 51'e indi. Yüzde 51 ile anlaşıldığı zaman bir ada bazında, ondan sonrası daha rahat olacak” ifadelerini kullandı.
HEKİMBAŞI’NDA KABA İNŞAATLAR BİTMEK ÜZEREHekimbaşı Bölgesi’ndeki çalışmalardan örnek veren Yıldırım, bölgede 596 tanesi konut inşaatının geçen sene başladığını belirterek, “Şimdi inşaatların, kabaları bitmek üzere. Bir taraftan da inceleri yapılıyor. Bu sene içinde onlar da teslim olacak. O bölgeye ağırlık vereceğiz” açıklamasında bulundu.
HAYALİM KÜLTÜRLÜ VE MEDENİ ÜMRANİYEİsmet Yıldırım, hayalindeki Ümraniye’den de bahsetti. Kavgasız, gürültüsüz, çevresi temiz ve medeni bir Ümraniye istediğini belirten Yıldırım, ‘’Ümraniye şöyle olmalı; şehir kültürüne yakın, Anadolu kültürü ile bezenmiş insanların olduğu bir yer. Bizim Ümraniyeli veya İstanbullu aidiyetini geliştirmemiz lazım. Doğduğumuz yeri unutmayacağız, gideceğiz geleceğiz ama doyduğumuz yere de bakacağız” cümleleriyle hayalindeki Ümraniye’yi anlattı.
KONGRE MERKEZİ PROJESİİsmet Yıldırım, Anadolu Yakası’nda büyük bir kongre salonu olmadığına da dikkat çekerek Ümraniye’de bu yönde adım atmak istediklerini belirtti. Yıldırım, “Bunun için de kültür, sanat ve eğitim alanındaki yatırımlarımızı tamamlamak istiyoruz. Onların da tamamlanması lazım. Mesela iki üç dört bin kişilik çok büyük, çok amaçlı bir kongre salonu yok. Bütün kongreler Avrupa Yakası’nda yapılıyor. Anadolu Yakası’nda maalesef böyle bir salon yok. İnşallah, Ümraniye'ye de onu başaracağız. 50 bin metrekare inşaatı olan vaatlerimiz arasında o da var. Onu yapacağız” şeklinde konuştu.
BİR MİLLET BAHÇESİ DAHA GELİYORÜmraniye’nin merkezinde yeni bir millet bahçesi projesi üzerinde çalıştıkalrını anlatan Başkan Yıldırım, ‘’Üç tane büyük Millet Bahçemiz var. Biri şu anda bulunduğumuz Osmangazi Millet Bahçesi, bir tanesi ilçenin merkezindeki daha evvel açtığımız, bir de Trabzon Park adı altında olan Trabzon Millet Bahçesi. Trabzon Millet Bahçesi en büyük olan orası 550 dönüm. Osmangazi Millet Bahçemiz 180 dönüm. İlk açtığımız Millet Bahçemiz de 330 dönüm. Bir de Canpark AVM var. Onun arkasında 60 dönüm bir şehir parkı yapacağız’’ dedi.