Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Smotrich'in uluslararası hukuka aykırı, gerçeklerle bağdaşmayan bir harita eşliğinde Filistinlilerin varlığını inkar eden "radikal ırkçı ifadeler" kullandığı belirtildi.
Uluslararası hukuk ve normları ihlal eden her türlü kışkırtıcı söz ve eylemin kabul edilemez olarak nitelendirildiği açıklamada, uluslararası toplumdan Filistin halkını hedef alan bu tür kışkırtıcı uygulamalara karşı caydırıcı adımlar atması talep edildi.
Açıklamada ayrıca Umman'ın, Filistin halkının bağımsız devletini kurmasına imkan sağlayacak kapsamlı adil barış için tüm bölgesel ve uluslararası çabaları desteklediği vurgulandı.
Bahreyn, barış çabalarını baltalayan söylemleri reddettiBahreyn Dışişleri Bakanlığı da, aşırı sağcı Smotrich'in Ürdün'ü içine alan bir İsrail haritasını kullanmasını ve Filistin halkına yönelik ırkçı sözlerini kınadı.
Bakanlığın açıklamasında, uluslararası barış çabalarını baltalayan nefret ve kışkırtıcı söylemlerin reddedildiği belirtildi.
Açıklamada Bahreyn'in Filistin meselesini çözüme kavuşturacak barış çabalarına desteği yinelendi.
Katar: Tarih Smotrich'in iddialarını yalanlıyorKatar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Smotrich'in sarf ettiği sözlerin, "Filistin halkının var olma hakkını inkar etmeye çalışan İsrail hükümetinin ırkçılığına yeni bir kanıt" olduğu ifade edildi.
Smotrich'in Filistinlilere yönelik sözlerinin şiddetle kınandığı açıklamada, "Filistin halkının ezelden beri var olduğunu teyit eden tarih, Smotrich'in radikal ve insani değerlerle bağdaşmayan iddialarını yalanlıyor." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada İsrailli Bakan'ın kullandığı haritayla uluslararası anlaşma ve normları da ihlal ettiği kaydedildi.
Smotrich'in tepki çeken sözleriİsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, 19 Mart'taki Paris ziyareti sırasında eski Likud Partisi Başkanı Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray'ın da duyması gerektiğini" ifade etmişti. Smotrich'in konuştuğu kürsüde Ürdün'ü de içine alan "İsrail haritası" kullanması dikkati çekmişti.
İsrailli Bakan, daha önce de Yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat'ta toplu saldırılarına hedef olan Filistin beldesi "Huvvara'nın yeryüzünden silinmesi gerektiğini" dile getirmişti. Bu sözleri uluslararası arenada yoğun tepki toplayan Smotrich, ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilmiş, herhangi bir resmi görüşme yapamamıştı.