Bu yıl 9.’su gerçekleştirilecek Uluslararası İstanbul Yayıncılık Profesyonel Buluşmaları (İstanbul Publishing Fellowship) Programı’na 93 ülkeden, 1000 yayıncı başvuru yaptı. Değerlendirme sonucunda 66 ülkeden 258’ü yabancı 125’i yerli olmak üzere toplam 383 yayımcı profesyonel katılıma hak kazandı.
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği tarafından gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları dünya yayımcılarının karşılıklı iş birliğinin artırılması, İstanbul’un bir telif marketi hâline gelmesi ve sektörel gelişmelerin yakından takip edilmesini amaçlıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Basın Yayın Birliği Derneğinin destekleri ile çok sayıda ulusal ve uluslararası yayıncının bir araya gelmesine olanak sağlayan İstanbul Publishing Fellowship Programı, 2021 yılından itibaren hibrit bir modelde gerçekleştirilerek katılımcılarına hem fiziki hem de çevrim içi ikili görüşme yapmalarına imkân sunuyor.
Dünya Yayımcıları İstanbul’a GeliyorDünya yayımcılarını İstanbul’da bir arayan getirerek; telif alışverişine ve kültürel mübadele çabalarına destek olmak, farklı ülkelerden yayıncıların ülkemizde iş yapmalarını teşvik etmek, yeni pazarlara açılmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen programda bugüne kadar toplamda 10.000’in üzerin¬de telif ön anlaşması ve 15.000’in üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
5 Mart 2024 Salı Günü İstanbul Rami Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecek olan programın açılış törenine; International Publishers Association (IPA) Başkan Yardımcısı Gvantsa Jobava ve çeşitli ülkelerin yayıncı birliklerinin başkanları ve yöneticileri katılacak. Türk yayıncılık sektörünün entelektüel, sanatsal ve kültürel üretiminin dünyanın farklı dillerine çevrilmesine ve dünya çapında tanıtılmasına yönelik İstanbul Telif Ödülleri bu yıl düzenlenecek. Ödüle layık görülenler 5 Mart 2024 Salı Günü saat 20.00’de Windsor Hotel İstanbul’da düzenlenen törende açıklanacak.
Odak Ülke Programıİstanbul Fellowship Publishing Programı’nda bir ülkenin yayıncılığının ve edebiyatının merkeze alınarak tematik bir şekilde işleneceği “odak ülke” etkinliğinde 2024’ün Odak Ülkesi Meksika olarak belirlendi.
Meksika edebiyatının ele alınacağı oturumlarda; Ana María Bermúdez, Emiliano Becerril Silva ve Susana Figueroa konuşmacı olarak yer alacak. Ayrıca, Meksika mutfağı ve müzik dinletisi gibi kültürel etkinliklerde gerçekleştirilecek.
Program kapsamında Uzak Asya’dan Latin Amerika’ya, Kuzey Avrupa’dan Afrika’ya kadar dünyanın dört bir köşesinden yayımcıları telif ve çeviri görüşmeleri için İstanbul’da buluşacak.
Programın Tarihleri Açıklandı
Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları’nın programı belli oldu. Detaylar şu şekilde:
5 Mart 2024 Salı
• 09.30-10.15 Açılış Töreni
• 10.30-11.15
Odak Ülke Meksika Özel Oturum
Moderatör: Münir Üstün
Konuşmacılar
Ana María Bermúdez-Pengıin Random House Mexico- Meksika’daki yayıncılık trendleri/ Publishing trends in Mexico
Emiliano Becerril Silva- Elefanta Editorial - Meksika ve Latin America’da Yayıncılık Marketi - Publishing Market in Mexico and Latin America
• 12.30- 18.00
İkili İş Görüşmeleri
19:30 – 21:30 - Windsor Hotel İstanbul
Gala Yemeği ve İstanbul Telif Ödülleri takdimi
6 Mart 2024 Çarşamba
I. Seminer:
• 09.30- 10.15 Şimdiki Halin Edebiyatı
Moderatör: Sedat Demir
Konuşmacılar
Ramazan Baker- Al Shamel Publishing and Distribution – Palestine
Halil İbrahim İzgi – Türkiye
II. Seminer:
• 10.30-11.15 Resimli Kitaplarda Trendler Nasıl Değişiyor
Moderatör: Melike Günyüz
Konuşmacılar
Shreen Kreidieh - Dar Asala- Lebanon
Susana Figueroa- Fondo de Cultura Económica- Mexico
• 12.30- 18.00
İkili İş Görüşmeleri
7 Mart 2024 Perşembe
• 09.30- 18.00
İkili İş Görüşmeleri